Valse start voor Trans Europese Netwerken in Europees Parlement

Met dank overgenomen van ChristenUnie (CU) i, gepubliceerd op vrijdag 7 september 2012.
1009836.JPG
Bron: Blog ChristenUnie

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is zeer ongelukkig met de eerste reactie vanuit het Europees Parlement op het voorstel van de Europese Commissie over de Trans Europese Netwerken. De Commissie wil de transportverbindingen tussen de Europese landen verbeteren en hiervoor komt vermoedelijk 30 miljard Euro beschikbaar. De twee rapporteurs van het Europees Parlement, van de christendemocratische- en socialistische fractie, hebben een reactie opgesteld waardoor de binnenvaart sterk wordt benadeeld en de besluitvorming stroperig wordt . Van Dalen: ,,De eerste reactie vanuit het Europees Parlement is een valse start voor de Trans Europese Netwerken".

Toekomst binnenvaart de nek om gedraaid

De rapporteurs Koumoutsakos en Ertug komen voor de aanleg en verbetering van vaarwegen met nieuwe, uiterst strenge milieueisen. Van Dalen. ,,Bij de aanleg en verbouw van vaarwegen zal daardoor praktisch geen grasspriet meer verplaatst mogen worden. De rapporteurs draaien de toekomst van de binnenvaart hiermee vakkundig de nek om. Wat me vooral stoort is dat beide rapporteurs vaak met de mond belijden dat de binnenvaart zo´n belangrijke rol speelt in het Europese transportsysteem. Maar als de kans zich voordoet beperken ze kennelijk de binnenvaart waar mogelijk". Van Dalen: ,,De bestaande milieueisen bij aanleg en verbouw van vaarwegen zijn al streng. Maar als je die eisen toch wilt verscherpen - wat ik niet nodig vind - dan moeten die nieuwe eisen gelden voor àlle vormen van transport, en niet alleen de binnenvaart". Van Dalen is verheugd dat diverse collega´s en de Europese Commissie vandaag in de vergadering van de Transportcommissie zich met hem hebben verzet tegen de voorstellen van de beide rapporteurs.

Stroperige besluitvorming

Ook willen de rapporteurs tot in détail regelen hoe bestuurders, ook op lokaal niveau, moeten worden betrokken bij de besluitvorming over aanleg of verbouw van infrastructuur. ,,Daarmee wordt de procedure uitermate stroperig en zullen Europese infrastructuurprojecten nauwelijks nog van de grond komen. De landen hebben zelf prima besluitvormingsprocedures mét inspraak. Een uit Brussel opgelegd systeem zal de besluitvorming onnodig bemoeilijken", aldus Van Dalen, die in het debat in de Transportcommissie aankondigde met een reeks alternatieve voorstellen te komen om deze valse start ongedaan te maken.