Zuid-Europa zucht onder bosbranden

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 18 juli 2012.

Bosbranden bedreigen de derde stad van Griekenland, Patras. Een buitenwijk is woensdagochtend ontruimd. Ook in Italië (Sardinië), Portugal, en de Spaanse Canarische Eilanden wordt gestreden tegen bosbranden.

Bij de Griekse stad Patras strijden meer dan honderd brandweerlieden met 33 vrachtwagens, acht blusvliegtuigen en twee helikopters tegen de vuurzee, die woensdagochtend vroeg uitbrak.Door de harde wind hebben ze de vlammen nog niet onder controle gekregen. Patras ligt in het noorden van het schiereiland Peloponnesos.

Canarische Eilanden

Op Tenerife houden de bosbranden aan. Bewoners van de gemeente Guía de Isora raadt bewoners van het hoogste dorp aan, Chirche, hun huizen te verlaten. Bij Villaflor hebben de vlammen inmiddels het voetbalveld aan de rand van het dorp bereikt.

De 1800 inwoners van Villaflor verlieten gisteren al hun huizen. Bij de bestrijding van de brand worden onder meer elf blusvliegtuigen ingezet. Andere branden op Tenerife zijn inmmiddels onder controle.

Portugal

Ook Portugal wordt geteisterd door bosbranden. Gisteren werden in het noorden van het land en in de provincie ten noorden van Lissabon 130 bosbranden gemeld. De drie grootste zijn onder controle.

In Portugal heerst een hittegolf met temperaturen tot 41 graden, die zeker nog tot donderdag aanhoudt. In Lissabon is het maar een paar graden koeler. In de Algarve is het rond de 30 graden. De bosbranden worden bestreden door 3500 brandweerlieden. Gewonden zijn er niet.

Italië

Op het Italiaanse eiland Sardinië woeden al enkele dagen bosbranden, aangewakkerd door hitte, droogte en de harde wind. Politie, brandweermannen en het stadsbestuur van de zwaargetroffen stad San Teodore schatten dat honderden hectaren bos zijn verbrand.

De ANWB Alarmcentrale heeft geen meldingen binnengekregen van Nederlanders die op Tenerife of Sardinië in de problemen zijn gekomen door de branden.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa