Rutte: 'Spanje en Portugal nemen grote stappen'

Met dank overgenomen van Ministerie van Algemene Zaken (AZ) i, gepubliceerd op vrijdag 8 juni 2012.

Minister-president i Rutte i heeft tijdens zijn bezoek aan Spanje en Portugal vastgesteld dat beide landen zich volop inzetten om de begroting op orde te krijgen. 'Zij nemen daarbij grote stappen in buitengewoon moeilijke tijden', aldus Rutte.

Dat zei de minister-president tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. In de ministerraad heeft hij verslag gedaan van zijn bezoek aan Spanje en Portugal en van zijn ontmoeting met de voorzitter van de Europese Raad i, Herman van Rompuy i. Deze gesprekken stonden vooral in het teken van de ontwikkelingen in de eurozone i.

Regeldruk

In de ministerraad zijn de voortgangsrapportages vermindering regeldruk vastgesteld. Daaruit blijkt dat het kabinet forse stappen heeft gezet. Zo is de regeldruk voor het bedrijfsleven in 2012 verminderd met ruim 10% ten opzichte van 2010.

Minister-president Rutte benadrukte dat het erom gaat dat mensen en bedrijfsleven de effecten echt merken. 'Daar blijven we ons - ook al zijn we een demissionair minderheidskabinet - voluit voor inzetten.'

Wachtgeld politici

De ministerraad heeft besloten om vast te houden aan het voornemen om de wachtgeldregeling van politici en bestuurders te korten. De Raad van State i had eerder kritisch geadviseerd over onderdelen van het wetsvoorstel. 'In een tijd waarin we van iedereen vragen om in te leveren, is het logisch dat we dat ook aan onszelf vragen', aldus Rutte. Hij hoopt dat het voorstel nog voor de verkiezingen door de Tweede i en Eerste Kamer i wordt behandeld.