Kritiek op Veldhuijzen wegens 'niet tekenen' wetsvoorstel

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 6 juni 2012.

6 juni, debat - "Gevaarlijk en zeer ongepast". Zo betitelt Leijten (SP) het optreden van staatssecretaris Veldhuijzen (Welzijn). Die heeft namelijk besloten om het aangenomen initiatiefwetsvoorstel-Leijten over verplichte aanbestedingen in de Wmo voor te leggen aan de Europese Commissie. De staatssecretaris zegt echter toe dat zij het wetsvoorstel sowieso zal tekenen.

Het is uniek dat de ministerraad een wetswijziging die al door de Tweede en de Eerste Kamer is bekrachtigd, nog eens voorlegt aan de Europese Commissie. "Hoogst ongebruikelijk", aldus Wiegman (ChristenUnie). Maar volgens staatssecretaris Veldhuijzen is er niets aan de hand: "Ik stel de Europese Commissie alleen maar een informatieve vraag over de praktische consequenties van het wetsvoorstel". "Zal de staatssecretaris het wetsvoorstel alsnog tekenen?", vraagt Leijten. Veldhuijzen zegt dit toe.

Oordeel

De Kamer is blij met de toezegging. Wel is de meerderheid zeer kritisch over de gang naar de Europese Commissie. Wolbert (PvdA): "Het begint langzaam maar zeker de schijn te krijgen van een bewuste vertraging". Volgens Venrooy (VVD) "ligt het niet voor de hand" dat de staatssecretaris de Europese Commissie om advies vraagt. Dille (PVV) is feller: "Aan de mening van eurocraten hebben wij een broertje dood". Maar Uitslag (CDA) spreekt slechts van "een zorgvuldigheidsslag".