Nederland steunt Jordanië in vredesproces Midden-Oosten

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op woensdag 6 juni 2012.

Nederland steunt Jordanië volop in zijn samenwerking met het Kwartet (Verenigde Staten, Verenigde Naties i, Europese Unie i, Rusland) om Israël en de Palestijnse Autoriteit aan de onderhandelingstafel te brengen. Minister Rosenthal i zei dit vandaag tegen zijn Jordaanse collega Nasser Judeh in een bilaterale ontmoeting in Amman.

Rosenthal: 'Nederland streeft net als Jordanië naar duurzame vrede in het Midden-Oosten op basis van de twee staten oplossing via directe onderhandelingen.'

Rosenthal en Judeh bespraken ook de situatie in Syrië. Rosenthal pleitte ervoor dat Jordanië de sancties die zijn afgekondigd tegen het Syrische regime naleeft. Rosenthal sprak waardering uit voor de hulp van Jordanië aan Syrische vluchtelingen. Als Jordanië behoefte heeft aan extra steun daarbij, zal Nederland dat welwillend overwegen.

Jordanië en Nederland intensiveren hun politieke samenwerking. Beide ministers tekenden een verklaring hierover. Nederland gaat onder meer assistentie verlenen bij de verdere ontwikkeling van de democratie in Jordanië.

Ook de economische samenwerking wordt versterkt. Ministers Judeh en Rosenthal spraken af om een gezamenlijk zakenforum te houden op gebied van water, energie en ict. Minister Judeh nodigde Nederlandse investeerders uit om een duurzaam energieproject te komen bekijken in Jordanie. Na zijn onderhoud met Judeh had Rosenthal een ontmoeting met Jordaanse ondernemers.

Vanmiddag reist Rosenthal door naar Israel en de Palestijnse Gebieden. Bij de Jordaans-Israelische grensovergang tekent hij een intentieverklaring voor de plaatsing van een containerscanner bij grensovergang Allenby. Deze scanner vergemakkelijkt de import en export naar de Palestijnse Gebieden en verbetert de veiligheidsituatie voor Israel. Donderdag spreekt Rosenthal met onder meer premier Netanyahu van Israel en minister Al-Malki van de Palestijnse Autoriteit.