Vicepremier Verhagen: Nederland verdient het meest aan de handel in Europa

Met dank overgenomen van Ministerie van Algemene Zaken (AZ) i, gepubliceerd op vrijdag 1 juni 2012.

'Er is veel discussie over de EU i, dus is het goed nog eens vast te stellen wat het EU-lidmaatschap Nederland oplevert. Gewoon, in euro's', aldus vice-premier Verhagen i na de ministerraad.

Nederland had in 2011 een handelsoverschot van €147 miljard euro, bijna een kwart van het bbp. 'Nederland verdient daarmee met afstand het meest van alle eurolanden i aan de handel binnen Europa. Goed om daar juist nu even bij stil te staan', stelde de vice-minister-president. Naast de actualiteit in de eurozone werd in de ministerraad de situatie in Syrië besproken.

Begrotingsakkoord

Commissaris Rehn i van de Europese Commissie i is positief over het Nederlandse begrotingsakkoord voor 2013. 'Ik ben blij met die steun in de rug. Ik kan u verzekeren, we doen het niet voor Brussel, we doen het voor onszelf. Het gaat om het creëren van echte groei, echte banen en echte welvaart voor de toekomst van Nederland', aldus Verhagen.

Europees StabiliteitsMechanisme (ESM)

Verhagen verwelkomt de uitspraak vanochtend in kort geding over de parlementaire behandeling van de ESM-verdragen: 'De rechter stelt dat hij niet mag ingrijpen in het wetgevingsproces van goedkeuring van verdragen, omdat dit in de Grondwet is voorbehouden aan het parlement en de regering.'

Syrië

De ontwikkelingen in Syrië zijn bijzonder zorgwekkend, stelt de vice-minister-president. 'Voorlopig dieptepunt is het bloedbad in Houla waarbij meer dan 100 personen zijn omgebracht, onder wie veel vrouwen en kinderen.' De internationale gemeenschap heeft deze moordpartij direct en unaniem veroordeeld. Nederland blijft zich inzetten voor een politieke oplossing van het conflict.

Verder zijn in de ministerraad de volgende besluiten genomen:

(...)