Drie Belgische kandidaten maken kans op Prijs van de Europese Burger

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 31 mei 2012.

Het Europees Parlement reikt sinds 2008 een "Prijs van de Europese Burger" uit. Deze prijs beloont initiatieven die een voorbeeldfunctie hebben voor de Europese integratie. De Europarlementsleden hebben dit jaar 61 kandidaten aangebracht. Elke nationale jury had de zware taak om de lijst van de genomineerden in te korten. In juni zal de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, samen met de Europese jury een maximum van 50 laureaten selecteren.

Drie kandidaturen hebben de aandacht van de Belgische jury getrokken en werden doorgestuurd naar de Europese jury.

De "Prijs van de Europese Burger" wordt uitgereikt door het Europees Parlement en heeft als doel personen en organisaties te huldigen die getuigen van een bijzondere inzet voor een betere verstandhouding, een vlottere integratie tussen Europeanen en tussen de lidstaten; voor een transnationale samenwerking binnen of buiten de EU en die activiteiten organiseren die de waarden solidariteit en tolerantie benadrukken.

Drie Belgische kandidaturen geselecteerd door de nationale jury

Paul Brusson die in oktober 2011 overleed, was oudweerstander van de Solidariteitsbeweging van het Onafhankelijkheidsfront. Hij overleefde de concentratiekampen en werd in 1945 bevrijd uit het concentratiekamp van Dachau. Hij heeft zijn hele leven gewijd aan de levendig houden van de nagedachtenis aan deze gruwel en was een van de laatste levende getuigen van de verschrikkingen van het totalitair regime. Hij was de stichter van "territoires de la Mémoire" en organiseerde samen met verschillende vaderlandslievende verenigingen, educatieve activiteiten voor jongeren - die meer dan ooit nodig zijn - opdat de lessen van de 20ste eeuw nooit zouden vergeten worden..

"Europa Feesten" uit Geel, brengt mensen uit 12 steden, uit 12 verschillende landen van de Unie samen in Geel. Hier leren ze elkaars cultuur beter kennen en worden ervaringen uitgewisseld. Dit gebeurt via een brede waaier aan culturele en sportieve activiteiten en recreatie. De deelnemers verblijven gratis in gastgezinnen en komen uit België, Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Polen, Duitsland, Ierland en Roemenië.

Sophie Rosseels is de derde kanditate die uitgedragen werd door de Belgische jury. Ze verrichtte onderzoek naar "Age friendly cities" in de 27 hoofdsteden van de Europese Unie. De studie heeft drie doelen: ouderen betrekken in de beoordeling van hun stad en hun leefomgeving, het aanmaken van een databank met beschikbare instrumenten voor de lokale autoriteiten om de stedelijke omgeving aan te passen aan de noden van de vergrijzende bevolking en de steden een kans geven om de optimale werkwijzen te beheren.

Europese winnaars bekend in juni

De Europese winnaars, gekozen door de Europese jury en de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, zullen een medaille ontvangen op een nationale ceremonie. Alle winnaars zullen in Brussel verzamelen in de herfst van 2012 op de vooravond van het Europees Jaar van de Burger in 2013.