Meerderheid Kamer steunt Europees noodfonds

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2012.

22 mei, wetsvoorstel - Moet Nederland steun geven aan een Europees noodfonds? Een meerderheid vindt van wel. PVV, SP, SGP, PvdD, ChristenUnie en Brinkman zijn tegen dit voorstel van minister De Jager (Financiën).

Landen die in financiële problemen dreigen te komen, kunnen terugvallen op het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), ook wel aangeduid als het permanente Europese noodfonds. Het is de bedoeling om dat fonds op 1 juli in werking te laten treden. Nederland draagt 4,6 miljard bij aan dat fonds en staat voor 35 miljard garant. "Het ESM is hard nodig", oordeelt Koolmees (D66), al was het maar om de euro overeind te houden.

PvdA-woordvoerder Plasterk i benadrukt dat Europa niet zonder een effectief noodfonds kan. Volgens hem is het ook van vitaal belang voor de Nederlandse economie. Daar sluit Harbers i (VVD) zich bij aan, maar dan wel een ESM onder "bikkelharde voorwaarden en goede publieke controle". Ook Blanksma i (CDA) gaat akkoord met het wetsvoorstel: "Herstel van vertrouwen is de kortste weg naar economische groei en het noodfonds draagt daaraan bij." Braakhuis i (GroenLinks) ten slotte steunt het voorstel omdat anders de kans groot is dat de EU uit elkaar valt.

Controversieel

"Eerst de kiezer aan het woord en dan pas dit controversiële wetsvoorstel behandelen". SP-woordvoerder Irrgang en Van Dijck i (PVV) zijn mordicus tegen het noodfonds. Denkt de minister echt dat wij dit geld terugzien, inclusief de rente?, vraagt de PVV'er. Ook Schouten i (ChristenUnie) is erg kritisch: "Te weinig democratische controle en verlies van het nationale budgetrecht". Zij wil dat De Jager opnieuw gaat onderhandelen in Brussel. "Meer Brussel en minder Nederland" is iets wat ook Dijkgraaf i (SGP) niet wil.

Zeggenschap

Besluiten over financiële bijstand moeten door alle EU-landen worden goedgekeurd, behalve in noodsituaties. Dan verliest Nederland in tegenstelling tot grote landen als Frankrijk en Duitsland zijn veto over besteding van middelen uit het fonds. Dus dan verliest Nederland zeggenschap over zijn eigen belastinggeld, stelt Irrgang vast. Net als Ouwehand (PvdD) meent hij dat het Nederlandse parlement moet beslissen over de besteding van Nederlands belastinggeld.

Het debat gaat verder op 23 mei.