(Oud-)parlementariërs over de successen en uitdagingen interne markt

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 26 april 2012, 8:01.

De EU i viert dit jaar het twintigjarig bestaan van de interne markt die het mogelijk maakt dat mensen, goederen, diensten en kapitaal vrij vervoerd kunnen worden in de EU. Maar wat is er ondertussen bereikt en hoe kan het potentieel van de interne markt beter benut worden? We vroegen parlementslid Cristian Buşoi en voormalig parlementslid Karl von Wogau naar hun visie op de interne markt.

De Duitse oud-parlementariër Karl von Wogau was de drijvende kracht achter een groep parlementsleden die probeerde alle handelsbarrières te elimineren. Ook de Roemeense Liberaal-Democraat en lid van de commissie voor de interne markt, Cristian Buşoi, prijst het bestaan van de eenheidsmarkt.

Het belang van de eenheidsmarkt

Door de jaren heen heeft de eenheidsmarkt volgens de Commissie bijgedragen aan de creatie van 2,8 miljoen jobs. "De markt werd stap voor stap gecreëerd door de grenzen tussen lidstaten af te breken", legt von Wogau uit. "De belangrijkste stap was om de grenzen fysiek te openen omdat dit voor iedereen zichtbaar was. Vandaag heeft een kleine producent met een innovatief product toegang tot een volledige interne markt met 500 miljoen consumenten. Dit betekent een enorme boost voor de competitiviteit van de Europese bedrijven."

Ook Buşoi wijst op de positieve resultaten: "De eenheidsmarkt zorgde voor een breder aanbod van producten en diensten voor consumenten. In de nieuwe lidstaten leidde het tot betere productkwaliteit en hogere veiligheidsnormen. De markt heeft ook de onderhandelingspositie van de EU in de WHO aanzienlijk verbeterd."

De uitdagingen voor de toekomst

Volgens von Wogau is het zeer belangrijk dat de euro gestabiliseerd wordt: "De stabilisatie van de euro is een van de grootste uitdagingen omdat een eenheidsmunt een noodzakelijk onderdeel vormt van de eenheidsmarkt. Momenteel hebben we nog geen eenheidsmarkt voor veiligheid en veiligheidsproducten. Op dit vlak moet de eenheidsmarkt in de toekomst zich nog veel ontwikkelen. Ook de bescherming van de buitengrenzen vormt een echte uitdaging."

Buşoi ziet ook veel ruimte voor verbetering: "We moeten het legale kader moderniseren voor de erkenning van professionele kwalificaties. Daarnaast zouden de sociale veiligheidsprocedures vereenvoudigd moeten worden en zouden de belastingsbarrières en andere praktische obstakels geëlimineerd moeten worden zodat burgermobiliteit niet ontmoedigd wordt. Een ander belangrijk aspect is een verbeterd handelsmilieu voor kmo's en een online eenheidsmarkt om e-handel te stimuleren. Ik denk dat het merendeel hiervan gerealiseerd kan worden als er tenminste genoeg politieke wil voor is."

Generatie 1992

Dit jaar werkt de EU aan verschillende bewustmakingsprojecten over de mogelijkheden van de eenheidsmarkt. Een van deze projecten is "Generatie 1992", waar jongeren hun ervaring met mobiliteit kunnen delen. De Europese Commissie zal op 26 april dit programma voorstellen in de Parlementaire commissie voor de interne markt.