Meerderheid Tweede Kamer voor bankenbelasting

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 17 april 2012.

17 april, wetsvoorstel - Het voorstel van het kabinet om een bankenbelasting in te voeren, kan rekenen op een Kamermeerderheid. Wel zijn er diverse vragen. Is de belasting niet te laag? Worden banken straks niet dubbel belast? Wordt de klant niet de dupe? Wat zijn de gevolgen voor de kredietverlening door banken?

Tijdens de kredietcrisis heeft de Staat met kapitaalinjecties banken overeind gehouden. Een bankenbelasting lijkt dus rechtvaardig. Er mag best wat tegenover deze steun staan, meent Neppérus i (VVD). "Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten", vindt Bashir i (SP). Maar deze belasting mag geen verzekeringspremie worden, waarschuwt Koolmees i (D66): "Banken moeten failliet kunnen gaan."

Bonussen

In het wetsvoorstel moeten banken die aan bestuurders bonussen uitkeren van meer dan 100% van het jaarsalaris, 5% meer belasting betalen. Omtzigt i (CDA) wil dat banken al extra belasting betalen als zij meer dan 25% van het jaarsalaris aan bonussen uitkeren. De meeste woordvoerders zijn dat met hem eens, maar willen voorkomen dat daardoor de vaste salarissen hoger uitvallen. "Dan ben je geen sikkepit opgeschoten", aldus Koolmees. Net als Braakhuis i (GroenLinks) vraagt Schouten i (ChristenUnie) zich af waarom deze maatregel alleen voor bestuurders geldt en niet voor bijvoorbeeld handelaren in de dealingroom.

Europese belasting

Het kabinet raamt de opbrengst van de bankenbelasting op 300 mln. Dat is laag, vindt Bashir. Ook Groot i (PvdA) vindt 300 mln. te weinig, gezien het risico dat banken nemen. Van hem mag de bankenbelasting verdriedubbelen. Diverse Kamerleden wijzen op het gevaar van een stapeling van maatregelen waar banken mee te maken krijgen. Met name de komende Europese belasting op financiële transacties roept vragen op. Als deze wordt ingevoerd moet volgens Neppérus, Schouten en Van Vliet i de Nederlandse bankenbelasting vervallen.

Kredietverlening

Welke gevolgen heeft de bankenbelasting voor de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf en aan consumenten?, vragen alle woordvoerders zich af. Dat er gevolgen zijn, staat vast, aldus Omtzigt, maar hoeveel minder krediet er straks wordt verleend is onduidelijk: 500 mln., zoals het kabinet zegt, of misschien wel 3 mld.? Van Vliet (PVV) is niet bang voor de gevolgen: "De kredietverlening loopt nu ook al helemaal niet."

Het debat wordt op 18 april voortgezet.