Parlement stemt over plan om meer geld aan te trekken voor EU-projecten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 17 april 2012, 11:38.

Een nieuw plan vraagt voor een verandering van de regels om meer geld van de private sector voor EU i-projecten aan te trekken ©BELGA_BELPRESS

EU-projecten lopen het risico niet door te gaan omdat banken en investeerders uit crisislanden geen fondsen ervoor kunnen of willen uittrekken. Volgens de EU regelgeving is een bijdrage van de private sector namelijk een voorwaarde voor het van start gaan van deze projecten. Parlementariërs zullen op woensdag debatteren over een voorstel om de regels aan te passen waardoor de EU extra leningen of garanties kan toekennen om de projecten alsnog door te laten gaan.

De rapporteur voor het Parlement is de Poolse Christendemocraat Danuta Maria Hübner. Donderdag wordt er over haar verslag gestemd.

Het voorstel

Het voorstel is om het mogelijk te maken dat lidstaten die EU steun krijgen (Griekenland, Ierland, Portugal en Roemenië) verder kunnen gaan met Europees gefinancierde projecten zoals snelwegen en strategische infrastructuur om op die manier de groei te stimuleren.

Hoe moet dit gebeuren?

Er zou een deel van de Europese fondsen als leningen en garanties gebruikt kunnen worden voor de private sector. Deze "instrumenten om risico's te delen" zouden aanzetten to meer participatie waardoor projecten gerealiseerd kunnen worden. Dit is echter een uitzonderlijke en tijdelijke maatregel. Structurele- en cohesiefondsen voor EU projecten kunnen niet op deze manier gebruikt worden omdat de staat hierbij de private sector steunt en de Europese regelgeving dit verbiedt.

REF. : 20120413STO42886