Nieuwe wetsvoorstel over woningbouwcorporaties meer in lijn met Europese regels

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 11 april 2012.

11 april, wetsvoorstel - Meer toezicht op woningbouwcorporaties en meer duidelijkheid over wat hun taken precies zijn. Alle fracties scharen zich achter een wetsvoorstel van minister Spies (Volkshuisvesting) dat daarvoor moet zorgen. Wel verschillen de fracties van mening over de toekomst van de woningbouwcorporaties.

In het wetsvoorstel over woningcorporaties wordt nader gespecificeerd wat precies hun taken zijn. Bouwen zij alleen woningen voor minvermogenden of zijn commerciële activiteiten ook toegestaan? En wat is de verhouding tussen corporaties en bijvoorbeeld gemeenten en Rijk? Met het wetsvoorstel wordt verder de positie van de woningbouwcorporaties ingepast in nieuwe Europese regelgeving. Zo eist Europa dat corporaties een administratieve scheiding aanbrengen tussen commerciële en niet-commerciële activiteiten.

Taken

CDA'er Van Bochove benadrukt dat hij woningcorporaties een warm hart toedraagt. De corporatie bouwt volgens hem niet alleen huizen voor minvermogenden, maar investeert ook in leefbaarheid van de wijk. Dat is ook de mening van Van der Staaij (SGP). De Boer (VVD), Berndsen (D66) en Lucassen (PVV) vinden juist dat corporaties terugmoeten naar de kerntaak van woningbouw voor minvermogenden. Leefbaarheid is volgens De Boer en Lucassen geen taak van corporaties, maar van gemeenten.

Toezicht

Om debacles zoals bij Vestia te voorkomen, komt er een nieuwe "woonautoriteit" voor extern financieel toezicht op corporaties. De minister houdt toezicht op integriteit. Veel woordvoerders hebben moeite met deze verdeling. Voortman (GroenLinks) pleit ervoor om ook het financieel toezicht bij de minister te leggen. Daardoor kan de politieke waan van de dag bij corporaties gaan regeren, werpt Van Bochove tegen. Karabulut (SP) en Monasch (PvdA) willen dat corporaties voor grote financiële transacties ministeriële toestemming vragen. "Een sympathiek idee", vindt Van Bochove.

Huurders

Een huurder die een woning huurt bij een corporatie, kan volgens De Boer geen lid zijn van de raad van commissarissen bij diezelfde corporatie, omdat dat kan leiden tot belangenverstrengeling. Voortman, Ortega (ChristenUnie), Van Bochove en Monasch pleiten juist voor meer invloed van huurders op hun woningbouwcorporaties. Democratische rechten van huurders binnen de corporaties moeten zelfs direct worden opgenomen in de wet, vindt Karabulut. Zij wil daarmee tegenmacht organiseren ten opzichte van professionele corporatiebestuurders.

Het debat wordt donderdag 12 april voortgezet.