Covoorzitter Euronest: er is vooruitgang geboekt tijdens plenaire zitting

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 11 april 2012, 12:16.

Vigenin: "We zijn er in geslaagd om een omgeving te creëren waar er plaats is voor discussies en compromissen."

Euronest, een forum dat Europarlementsleden en nationale parlementariërs uit landen ten oosten van de EU i samenbrengt, hield haar tweede gewone plenaire zitting van 2 tot 4 april 2012 in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. De Bulgaarse Socialist en covoorzitter van de bijeenkomst, Kristian Vigenin, vertelde ons over de resultaten, het Nagorno-Karabakh conflict, en de mensenrechtensituatie in de Kaukasus.

Welke resultaten heeft de bijeenkomst opgeleverd?

Het was een zeer succesvolle ontmoeting. We hebben vier rapporten over mensenrechten, energie, handel en sociale zaken aangenomen, en we hebben ook lessen getrokken uit de eerste plenaire zitting van vorig jaar toen er geen akkoorden waren. Deze keer zijn we er in geslaagd om een omgeving te creëren waar er plaats is voor discussies en compromissen. We hebben ook enkele veranderingen in onze procedureregels goedgekeurd en hebben een oproep aan de Oekraïense autoriteiten gelanceerd om Joelia Timosjenko de medische verzorging die ze nodig heeft te geven.

Azerbeidzjan is dit jaar ook het gastland voor het Eurovisiesongfestival, maar wordt regelmatig bekritiseerd vanwege haar mensenrechtenbeleid . Hoe ziet u deze situatie?

De mensenrechtensituatie in dit land is niet perfect. De autoriteiten beseffen dit en maken daar werk van, maar ik had graag meer inspanningen gezien. Ik hoop dat ons rapport om de democratie, mensenrechten en mediavrijheid te versterken de zaken in Azerbeidjaan en in al onze partnerlanden in de EU vooruit zal helpen.

Tijdens de afsluitende persconferentie kwam het Nagorno-Karabakh conflict steeds weer ter sprake. Kan Euronest iets doen om deze kwestie op te lossen?

Euronest is niet geschikt om het conflict op te lossen. Er bestaat een internationaal erkend orgaan - de Minsk-groep - om dit te doen. Euronest bouwt aan een omgeving waarin er meer ruimte is voor vertrouwen en dialoog tussen Armenië en Azerbeidzjan. Onze partners in het oosten moeten in onze vergadering communiceren en samenwerken. Momenteel stellen we een ontwerprapport op voor de volgende plenaire zitting volgend jaar in Brussel, waarin we de veiligheidsuitdagingen in de oosterse regio aanklagen en waarbij de situatie in Nagorno-Karabakh niet over het hoofd kan worden gezien. Dit conflict is een open wonde in de Zuidelijke Kaukasus en een oplossing vinden is niet eenvoudig. Maar waar een wil is, is een weg.

De vergadering besliste om het mandaat te verlengen van de werkgroep voor het ondersteunen van het democratiseringsproces in Wit-Rusland. Verwacht u enige vooruitgang?

De werkgroep moet verder gaan met haar taak. Ze luistert naar de vertegenwoordigers van de oppositie en probeert ook contacten aan te gaan met de overheid. Ik hoop dat we door de komende verkiezingen de hoop mogen koesteren dat we binnenkort de parlementsleden uit Wit-Rusland voor onze bijeenkomst kunnen uitnodigen. Zonder Wit-Rusland is Euronest onvolledig. Toch kunnen ze enkel deelnemen als ze de internationale normen voor vrije en eerlijke verkiezingen respecteren.

REF. : 20120410STO42632