Nederlandse jongen (11) krijgt eervolle vermelding voor europlan

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 4 april 2012.

Een Nederlandse jongen van elf jaar heeft een eervolle vermelding gekregen van de jury van de prestigieuze Britse Wolfson Economics Prize. Jurre Hermans heeft 100 euro verdiend met zijn 'pizza-idee' als oplossing voor de eurocrisis.

Economen konden dit jaar meedingen naar de prijs door met de beste oplossing te komen voor als de eurozone i uiteenvalt. Naast tal van topeconomen besloot ook Jurre uit Breedenbroek in Gelderland mee te doen.

De basisscholier stelt voor om Griekenland uit de euro te laten vertrekken. De inwoners moeten hun geld dan bij de bank omwisselen in drachmes, hun oude munt. Met de euro's kan hun land de schuld afbetalen. Jurre noemt dat zijn ‘pizza-idee’: elke schuldeiser krijgt een punt uit die pizza. Wie weigert om de euro's in te leveren, moet een boete krijgen ter hoogte van het bedrag dat hij achterhoudt.

Jeugdjournaal

Jurre schreef zijn voorstel al toen hij tien was, na het zien van een onderwerp hierover in het Jeugdjournaal. Zijn vader hielp hem met de vertaling van zijn plan in het Engels. Jurre maakte er ook een tekening bij om zijn ideeën te verduidelijken.

Hij heeft inmiddels de internationale media gehaald. De Britse krant The Guardian vergelijkt hem zelfs met de legendarische Hans Brinker, de Hollandse jongen die met zijn vinger in de dijk een overstroming voorkomt.

De elfjarige weet nog niet wat hij met de 100 euro gaat doen. Hij wil later geen econoom worden, maar directeur van een dierentuin.

Na de Nobelprijs voor de Economie is de Wolfson Economics Prize de grootste geldprijs die aan economen kan worden toegekend. Hij is 250.000 Britse pond groot, zo’n 300.000 euro.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa