Blog: Eindexamen, en dan?
Je komt van de middelbare school, en dan? Naar het buitenland gaan is hip en leuk. Er kan veel, maar wat je doet maakt niet eens zoveel uit. Bijkomend voordeel, je stelt het kiezen van een studie nog even uit, nu het door de overheid lastiger wordt gemaakt om langer te studeren en een verkeerde studie te kiezen.
Toen ik zeventien jaar was en aan mijn eindexamen begon, was ik aan het dromen over mijn toekomstige buitenlandervaringen. Italiaans studeren in Perugia, waar we tijdens een vakantie langs een taleninstituut in een prachtig gebouw liepen. Of anders een jaar high-school in de Verenigde Staten. Dan wel in de hoogste klas komen, zodat ik kans zou maken om uitgeroepen te worden tot Prom Queen, zoals in alle Amerikaanse romantische komedies. Nee, toch liever werken als nanny bij een expatgezin in Hong Kong. Nog beter, reizen door Zuid-Amerika. Of wacht, misschien liever vrijwilligerswerk doen in een weeshuis in Mali. In gedachten vloog ik steeds verder over oceanen en continenten. Het lijkt soms alsof de reisuren een graadmeter zijn voor hoe leuk je verwacht dat de ervaring wordt. Maar is dat wel een gegronde aanname?
Dat is nu zeven jaar geleden. Inmiddels is het kopje buitenlandervaring op mijn cv gevuld, maar niet zozeer door de wereldse ideeën die ik destijds had. Ik ben direct na mijn middelbare school gaan studeren en op kamers gegaan. Iets met torenhoge financiële bijdragen. Maar ook het idee dat ik door naar het buitenland te gaan vooral een commerciële sector spekte. Door mijn leeftijd viel ik wettelijk gezien nog onder mijn ouders, dus als nanny werken, dat werd niks. Wat ik toen niet wist en zag, was hoeveel Europa mij te bieden had.
Inmiddels herken ik de schoonheid en diversiteit van Europa. Europa biedt mogelijkheden voor jongeren die naar een exotisch oord willen, maar ook voor degenen die genoeg spanning halen uit vreemd eten zoals baklava. Daarbij heeft Europa als voordeel dat je zonder visum ver komt, maar vooral ook dat er tussen Europese overheden afspraken zijn gemaakt over zaken die ons allemaal aangaan, zoals onderwijs en werkgelegenheid. En niet te vergeten, om Europeanen te verbinden zijn er vele potjes geld waar je als jongere aanspraak op kunt maken. Hierdoor zorgt je verblijf in het buitenland niet voor rode cijfers op je bankrekening, maar hou je alleen een mooie ervaring over. Maar het belangrijkste: Europa is een rijk continent aan diverse eetgewoontes, klimaten en leefstijlen. Voor ieder wat wils zou je kunnen zeggen en gegarandeerd verrassende ervaringen.
Sterker nog, een lang verblijf in Vlaanderen zal je sterker doen nadenken over Nederland dan een lang verblijf in Gambia. Simpelweg omdat de verschillen kleiner zijn, maar daardoor meer onverwacht. In Gambia kun je verwachten dat je blonder en blanker bent, dat familie een andere plaatst inneemt, je onderkomen er anders uit ziet. Bij een uitstap naar Vlaanderen komen diepere verschillen los, die je minder ziet aankomen. Dat je meer Nederlandse directheid in je hebt dan je had verwacht en dat je voor echt lekker eten helemaal niet zo ver hoeft. En dat onverwachtse, dat is toch eigenlijk veel spannender?
Heb jij ook de voordelen van Europa ervaren? Of twijfel je nog tussen een vrijwilligerswerk op de Filipijnen of toch maar in Macedonië? Laat het ons weten via Facebook of Twitter (@go_europe)