Nederland tegen private beveiliging schepen en voor ingrijpen op land tegen Somalische piraten

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie, gepubliceerd op donderdag 22 maart 2012.

“We moeten de piraten niet alleen op zee aanpakken, als ze op het punt staan toe te slaan, maar ook de criminele netwerken op het land. Zo behouden wij - en niet de piraten - het initiatief.” Dat betoogde minister Hans Hillen i vandaag in Brussel tijdens een ontmoeting met zijn ambtgenoten van de Europese Unie i.

De EU-ministers werden bijgepraat over de antipiraterij-missie Atalanta voor de kust van Somalië. Deze operatie is tot en met 2014 verlengd en Nederland overweegt daaraan weer bij te dragen. Hierover gaat binnenkort een brief naar de Tweede Kamer.

Private beveiliging

De minister hield zijn collega´s voor zich zorgen te maken over de discussie om gewapende private beveiligingsteams aan boord van koopvaardijschepen toe te staan. “Naar mijn stellige overtuiging is gewapende bescherming van de commerciële scheepvaart voor de kust van Somalië een taak van de krijgsmacht.” De minister heeft daarom de Koninklijke Marine de opdracht gegeven zo’n 50 tot 100 schepen per jaar te kunnen beschermen. “Dat is genoeg om kwetsbare schepen die onder Nederlandse vlag varen te beschermen. De krijgsmacht kan dit opbrengen. Het is een kerntaak van de overheid. De marine is opgericht - en is er nog steeds - om de zeeën vrij te houden. Privatisering van taken die voortvloeien uit het geweldsmonopolie is een heilloze weg.”

Meer tankvliegtuigen

In Brussel werd vooral gesproken over de vooruitgang van Europese Defensiesamenwerking, zodat de EU een concrete bijdrage kan presenteren op de NAVO-top in mei in Chicago.

Ook kwam het gebrek aan tankvliegtuigen aan bod, zoals dat tijdens het Libiëconflict duidelijk werd. De Europese vloot telt zo’n 40 tankers, terwijl de Amerikaanse vloot over ongeveer 650 toestellen beschikt. Frankrijk en het Europese Defensie Agentschap i namen hierin het initiatief tot EU-samenwerking, waarbij een rol in het verschiet ligt voor het European Air Transport Command bij Vliegbasis Eindhoven. Nederland wil graag deelnemen, ook met het oog op de eventuele vervanging van de 2 Nederlandse tankvliegtuigen na 2020.

Gezamenlijk veldhospitaal

Hillen tekende verder een intentieverklaring voor de ontwikkeling van een snel uitzendbaar veldhospitaal. Daaraan doen 12 landen mee onder leiding van Italië. Ook is Nederland bereid een grotere rol te spelen in een forensisch laboratorium dat onder leiding van Frankrijk wordt ingezet in Afghanistan. Hierin worden inlichtingen vergaard over het gebruik van geïmproviseerde explosieven, gericht op het achterhalen en bestrijden van het netwerk achter de bommenleggers.