‘Benelux inzetten voor maatregelen groeivermogen Europa’

Met dank overgenomen van Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELenI) i, gepubliceerd op woensdag 21 maart 2012.

Luxemburg en Nederland willen vaker samen met België optrekken om maatregelen voor de versterking van het groeivermogen en het aanjagen van innovatie op de agenda van de Europese Unie i te zetten. Dat is het resultaat van economische besprekingen op dinsdag 20 maart 2012 tijdens het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Luxemburg.

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en de Luxemburgse minister Schneider van Economische Zaken en Buitenlandse Handel zullen hun Belgische ambtgenoot en de voorzitters van de werkgeversorganisaties van de drie landen binnenkort uitnodigen om hierover te overleggen.

Open economie

De Benelux-landen zijn relatief klein, hebben een open economie en exporteren veel naar andere EU-landen i. 'Daardoor hebben onze economieën veel te lijden onder de eurocrisis en worden we geconfronteerd met dezelfde uitdagingen,' zegt minister Verhagen. 'In een EU met 27 lidstaten zijn initiatieven van de Benelux voor de versterking van het groeivermogen belangrijker dan ooit.'

Minder regels

Nederland wil dat de Europese Unie verder werkt aan de gemeenschappelijke markt, onder meer door de snelle invoering van één Europees octrooi, de toegang tot kapitaal verbetert en de regeldruk voor burgers en bedrijven vermindert. In aanwezigheid van de koningin Beatrix en de Luxemburgse kroonprins Guillaume voerden vertegenwoordigers van het Nederlandse en Luxemburgse bedrijfsleven een rondetafelgesprek over het ondernemersklimaat in Europa.