Europees Parlement stemt voor versimpeling grensoverschrijdende erfenissen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 13 maart 2012, 13:30.

Een Nederlandse vrouw, getrouwd met een Italiaanse man en woonachtig in België, zou voortaan mogen kiezen of haar erfgenamen erven onder de Nederlandse of onder de Belgische wet. Met die nieuwe regeling heeft het Parlement dinsdag ingestemd. De Raad moet zijn standpunt nog bepalen.

De verordening moet de afhandeling van erfenissen makkelijker maken in gevallen waar de wetten van meer dan één EU-land van toepassing zijn.

Volgens Kurt LECHNER (EPP, DE), die het voorstel door het EP loodste, beslaan grensoverschrijdende erfenissen 10% van alle nalatenschappen in de EU. Jaarlijks wordt bijna 450.000 maal over de grens geërfd, met een totale waarde van €123 miljard.

In het geval dat de wetten van meer dan één EU-land van toepassing zijn op een erfenis, moeten de EU-brede criteria duidelijk maken welke wetgeving wordt gehanteerd. Dure geschillen en een overvloed aan bureaucratische formaliteiten worden daarmee voorkomen.

De verordening bevat ook een nieuw certificaat voor erfopvolging; de zogenoemde Europese erfrechtverklaring. Het certificaat bevestigt de keuze van de persoon die het testament opstelt en beschermt de rechten van de erfgenamen en derden, zoals schuldeisers.

Keuze tussen twee nieuwe regels

De voorgestelde regelgeving introduceert twee nieuwe principes met betrekking tot internationaal erfrecht.

Ten eerste, als een persoon overlijdt in een lidstaat anders dan zijn geboorteland, dan wordt de erfenis gewoonlijk afgehandeld onder de wetgeving, en door het hof en de autoriteiten, van de lidstaat waar de persoon tot zijn overlijden verbleef. Dit moet conflicten tussen gerechten in de verschillende betrokken lidstaten voorkomen.

Ten tweede, de persoon die zijn testament opstelt, krijgt de mogelijkheid om dat te doen onder de wetgeving van zijn geboortelidstaat. Daarmee kan iedereen die binnen de EU in het buitenland woont, een nauwe band behouden met zijn thuisland en blijven specifieke nationale bepalingen, zoals regelgeving met betrekking tot giften, van toepassing. Dit nieuwe recht voor EU-inwoners, is volgens Europarlementariërs een belangrijke verbetering.

In het voorbeeld van de Nederlandse vrouw, getrouwd met een Italiaanse man en woonachtig in België, wordt met de voorgestelde regelgeving voorkomen dat er een conflict kan ontstaan tussen het gerecht in het land van haar erfgenamen (Italië), het gerecht in haar eigen land (Nederland) en het gerecht in het land waar ze onroerend goed bezit (België).

Europese erfrechtverklaring

De Europese erfrechtverklaring zou worden geïntroduceerd om zeker te stellen dat erfgenamen, schuldeisers en betrokken autoriteiten de erfenis onmiddellijk onder de juiste voorwaarden afhandelen, via snellere en goedkopere procedures. Gebruik van dit certificaat is niet verplicht.

Geen effect op nationale wetgeving

De nieuwe regelgeving zou geen effect hebben op mensen die in hun eigen land blijven wonen. Aan de nationale wetgeving betreffende successie, vermogen en belasting wordt niets veranderd. Harmonisatie van nationale wetgeving wordt ook niet geïntroduceerd.

De regels zouden niet van toepassing zijn in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De overheden van die landen hebben daartoe besloten. Ook in Denemarken zouden de regels niet van toepassing zijn.

Volgende stappen

Het Parlement en de Raad hebben al een informeel akkoord bereikt. De wetgeving moet nu nog formeel door de Raad worden goedgekeurd.

REF. : 20120313IPR40564