Toetreding IJsland en Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië dichterbij, zorgen over Bosnië-Herzegovina

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 14 maart 2012, 17:10.

Het Parlement wil dat IJsland toetreedt tot de EU i en vraagt om een datum voor de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië om toetredingsonderhandelingen te beginnen. Maar, er zijn zorgen over de beperkte vorderingen van Bosnië-Herzegovina als een potentiële kandidaat. Dat blijkt uit de drie resoluties die woensdag werden aangenomen door een overweldigende meerderheid.

IJsland

Het Parlement benadrukt de politieke verdeeldheid tussen de IJslandse regering en het IJslandse parlement over de toetreding tot de EU, maar hoopt dat het land zich bij de EU voegt. IJsland is een van de oudste democratieën in Europa en de leden van het EP i zijn tevreden over de vorderingen die IJsland maakt om te voldoen aan EU-normen. "Vooruitgang is zichtbaar", zei rapporteur Cristian Dan Preda (EPP, RO) in het debat voor de stemming. "Afgelopen jaar werd duidelijk dat de discussie aan momentum wint".

Het Icesave geschil, dat niet is beslecht, wordt aangestipt maar zou het toekomstige lidmaatschap van IJsland niet in de weg moeten staan, stellen de EP-leden i. Ook wordt opgemerkt dat de EU en IJsland het nog steeds niet eens zijn over makreel visquota en walvisvaart, die verboden is in de EU. Bovendien wordt er opgeroepen tot meer vooruitgang in de aanpak van overheidsingrepen, vooral in de banken-, energie-, luchtvaart en transportsector.

Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië

Het Parlement wil dat dit land, EU-kandidaat sinds 2005, een datum wordt gegeven waarop de toetredingsonderhandelingen beginnen. Dat de Raad i daar nog niet in is geslaagd, leidt tot "legitieme frustratie en onvrede" in de publieke opinie. "Dit is een land dat in de EU hoort. Toelatingsonderhandelingen moeten van start gaan zonder vertraging", zei rapporteur Richard Howitt (S&D, UK).

Europarlementariërs betreuren het feit dat het naamsgeschil met Griekenland de toetreding van het land blokkeert. Het initiatief van Eurocommissaris Štefan Füle (Uitbreiding en nabuurschapbeleid) voor een informele "toetredingsdialoog op hoog niveau" op 15 maart om zo een impuls te geven aan het momentum voor hervorming, wordt door het Parlement verwelkomd.

Europarlementariërs staan positief tegenover de verkiezing van het nieuwe parlement en de snelle vorming van de coalitieregering, maar maken zich zorgen over de fundamentele vrijheden. De concentratie van mediabezit wordt daarbij als voorbeeld gegeven.

Corruptie is een "ernstige zorg", zegt het Parlement, hoewel het tevreden is met de inspanningen om het aan te pakken. De scheiding van kinderen uit verschillende etnische groepen in het onderwijs moet van het Parlement ook harder worden aangepakt. De economische prestaties van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië zijn goed, maar de werkloosheid en armoede blijven hoog, volgens het EP.

Bosnië-Herzegovina

De beperkte vorderingen van Bosnië-Herzegovina met de hervormingen die nodig zijn voor een eventueel EU-lidmaatschap baren Europarlementariërs zorgen. De toekomst van Bosnië-Herzegovina ligt in de EU, stelt het EP, maar er wordt benadrukt dat de staat alleen als één soeverein en verenigd land vooruitzicht heeft op lidmaatschap. Ook wordt benadrukt dat de staat moet beschikken over de noodzakelijke bevoegdheden om aan de toelatingscriteria te kunnen voldoen.

Het Parlement verwelkomt de vorming van de nieuwe regering, in de hoop dat dit de noodzakelijke constitutionele en andere hervormingen in de hand zal werken. Rapporteur Doris Pack (EPP, DE) zei: "In zes weken is er meer gebeurd dan we konden verwachten van Bosnië-Herzegovina."

Nu de EU haar aanwezigheid in Bosnië-Herzegovina heeft versterkt, vraagt het EP zich af welke rol de internationale gemeenschap in de toekomst moet spelen. Het nodigt de staat uit "om de noodzaak van de ontbinding van het Bureau van de Hoge Vertegenwoordiger te overwegen en om oplossingen te vinden".

EP-leden maken zich zorgen over extremistische dreigingen in de westelijke Balkan en roepen de autoriteiten van Bosnië-Herzegovina op om extremisme, religieuze haat en geweld te bestrijden in samenwerking met de internationale gemeenschap.

REF. : 20120314IPR40746