Russische verkiezingen: Poetin behoudt macht, maar nieuwe tendensen in opmars

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 6 maart 2012, 12:24.

Supporters van Putin vieren de overwinning in Moskou ©BELGA/AFP/A.Nemenov

Vladimir Poetin heeft de Russische presidentsverkiezingen op zondag gewonnen, ondanks hevig protest en vermoedens van fraude. Hij zal nu zes jaar lang de macht behouden, maar de Duitse Socialist Knut Fleckenstein, voorzitter van de Parlementaire delegatie voor de EU-Rusland parlementaire samenwerkingscommissie, ziet ook nieuwe en beloftevolle ontwikkelingen. We vroegen hem hoe hij de toekomst van Rusland en de betrekkingen met de EU ziet.

Hebben de protesten na de verkiezingen voor de Doema de presidentiële wedloop beïnvloed en hoe ziet u de politieke situatie ontwikkelen?

Het protest dat volgde op de Doema verkiezingen in december geeft een belangrijke verandering aan. Het Russische politieke systeem is nog hetzelfde maar de Russische gemeenschap maakt een grote veranderingen door. De meeste mensen vertegenwoordigen een groeiende middenklasse en ze eisen respect voor burgerrechten als burgers van de Russische Federatie. Dit is een goed teken.

Welk gevolg heeft de nieuwe ambtstermijn van Poetin voor de betrekkingen tussen de EU en Rusland?

De EU en Rusland hebben veel baat bij een goede samenwerking en Poetin is zich hiervan bewust. Ik verwacht dat hij Rusland een meer belangrijke, constructieve en verantwoordelijke rol zal laten spelen op het internationaal toneel. We moeten beter samenwerken met Rusland, en we kunnen bijvoorbeeld samen oplossingen vinden voor de situatie in Syrië en de nucleaire dreiging van Iran.

Rusland heeft veel kritiek moeten slikken voor zijn mensenrechtenbeleid, maar het blijft een belangrijke geopolitieke speler, een cruciale olie- en gasleverancier en het kent een stabiele economische groei. Wat moet de focus zijn van het Europees beleid voor Rusland?

De betrekkingen tussen de EU en Rusland worden gekenmerkt door sterke economische banden, interdependentie voor energie en samenwerking in hun geografische achtertuin. Het is niet altijd eenvoudig om de juiste balans te vinden tussen verschillende belangen, vooral betreffende fundamentele vrijheden en mensenrechten. Ik vind dat de EU haar politieke dialoog moet versterken, waaronder ook de dialoog tussen het Europees Parlement en de Doema. Via een regelmatige en betekenisvolle dialoog kunnen we een betere samenwerking krijgen en meer toewijding tot gemeenschappelijke waarden en doelstellingen. Het menselijk contact is een belangrijke doelstelling en kan verbeterd worden via de liberalisatie van visa.

REF. : 20120302STO39866