Europarlementariër: "Steun parlement nodig om globale doelstellingen te halen"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 24 februari 2012, 11:02.

Othmar Karas zal het Parlement van 24 tot 26 februari vertegenwoordigen op de woordvoerderconsultatie van de G20 in Riyadh, Saoudi-Arabië

De Oostenrijkse christendemocraat Othmar Karas, vicepresident voor multilaterale vraagstukken en internationale financiële instellingen, zal het Parlement van 24 tot 26 februari vertegenwoordigen op de parlementaire consultatie van de G20 in Riyadh, Saoedi-Arabië. Hij zal het hebben over de financiële crisis en de impact ervan op de wereldeconomie. Ook presenteert hij de economische beheerswetgeving die vorig jaar door het Parlement en de Raad werd goedgekeurd.

Wij spraken met Dhr Karas over wat hij zou zeggen en over welke rol parlementen zouden moeten spelen in internationale zaken.

Waar gaat de woordvoerderconsultatie van de G20 over en wat is haar rol voor de G20 topconferenties? Wat verwacht u van deze bijeenkomst?

De woordvoerderconsultatie van de G20 is een vergadering waarbij alle parlementaire vertegenwoordigers uit de lidstaten van de G20 samenkomen. Het is voor het Europees Parlement i een belangrijk platform om haar dialoog met andere parlementen te versterken. Het zal niet alleen over hernieuwbare energie en de dialoog tussen culturen gaan, maar ook over de financiële crisis en de gevolgen ervan. Dit laatste is een onderwerp waar ik al enkele jaren mee bezig ben. Het Europees Parlement heeft een speciale commissie voor de crisis opgericht.

Ik verwacht een constructieve dialoog over de schuldencrisis, over het toekomstige mondiale financiële systeem en over het globale economische- en sociale bestel. Parlementsleden i moeten hun stem laten horen en betrokken worden bij de voorbereiding van de G20 top. In dit opzicht moeten we het ook over de toekomst van de G20 hebben.

Waarom neemt het Europees Parlement deel aan deze bijeenkomst?

De EU i is een belangrijk lid en medeoprichter van de G20. De Unie levert een significante bijdrage aan het functioneren van de wereldeconomie. Het Parlement vertegenwoordigt meer dan 500 miljoen burgers. De democratische besluitvormingswetgeving is een belangrijk beleidsinstrument op Europees niveau en moet ook een rol spelen in de globale context. Ik zal een levendig discours houden over parlementarisme tijdens de woordvoerderconsultatie.

Wat is de boodschap van het Europees Parlement op de woordvoerderconsultatie?

Het Mexicaans voorzitterschap van de G20 had het over de versterking van het financieel systeem en de correctie van de financiële architectuur als prioriteiten voor de top in juni. We zullen het ook over het gebrek aan politieke verantwoording hebben en over onze gemeenschappelijke munt, de euro. Velen verwachten antwoorden van Europa. Ik zal aantonen dat de EU haar conclusies zal trekken uit de crisis en dat een politieke unie cruciaal is.

De EU vervult ook een leidersrol inzake de klimaatdoelstellingen, milieunormen en financiële marktregulaties. Ik wil dat alle betrokken partijen deze globale doelstellingen behalen, en dat kan enkel met de steun van de parlementen.