Parlement bezorgd over gebeurtenissen in Rusland naar aanleiding komende verkiezingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 20 februari 2012, 13:47.

De recente parlementaire verkiezingen in Rusland werden gevolgd door aantijgingen van fraude en ongeregeldheden en lokten veel protest uit. In maart komen de presidentiële verkiezingen er aan en er is bezorgdheid dat internationale verkiezingsnormen opnieuw overtreden zullen worden. Het Europees Parlement nam op 16 februari een resolutie aan waarmee het tot hervormingen opriep om de democratie te versterken en om vrije en eerlijke verkiezingen toe te laten.

De presidentiële verkiezingen worden in Rusland op 4 maart 2012 gehouden. Voormalig president Vladimir Poetin werd premier aan het einde van zijn twee ambtstermijnen als president en is volgens de peilingen de gedoodverfde favoriet om de verkiezingen opnieuw te winnen. Door de hoge registratiedrempel moet Poetin het slechts tegen vier tegenstanders opnemen. Onafhankelijke kandidaten moesten minstens twee miljoen handtekeningen verzamelen om te kunnen deelnemen. Een van de oppositieleiders, Grigory Yavlinsky, kon zich niet registreren omdat een vierde van zijn verzamelde handtekeningen door de verkiezingsadministratie ongeldig werden verklaard.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurde een observatiemissie voor de verkiezingen voor de Doema op 4 december 2011, en stelde vast dat de verkiezingsadministratie niet onafhankelijk was en dat zowel de media als de staat procedurele overtredingen begingen. Tijdens de huidige verkiezingen werd al opgeroepen om de resultaten te annuleren en de protesten over de verkiezingen zijn nog steeds aan de gang.

Tegen deze achtergrond spoort het Europees Parlement de Russische autoriteiten aan om verregaande hervormingen door te voeren die de registratie van politieke partijen en presidentskandidaten kunnen vereenvoudigen. Parlementsleden wijzen verder op het belang van mediavrijheid en de bescherming van fundamentele rechten zoals vrijheid om te verenigen en vrijheid om zich uit te drukken. Het Parlement uit ook haar bezorgdheid over de uitsluiting van oppositiekandidaten gezien dit de politieke competitie en het pluralisme in de weg staat. Verder steunt het de inspanningen van het OVSE en andere internationale en Russische organisaties om toe te zien op de verkiezingen en roept het hen op om onderzoeken en onregelmatigheden op te volgen.

Het Parlement had het tenslotte ook over recente ontwikkelingen in Rusland. Het sprak zich uit tegen de implementatie van strafwetten tegen maatschappelijke organisaties zoals Memorial dat de Sakharov prijs won, en het verbod op hun publicaties omdat ze verdacht worden van extremisme. Parlementariërs veroordeelden ook de wetgeving tegen homorechten die door regionale autoriteiten werd aangenomen. Ze eisten verder een grondig onderzoek naar de dood van Sergei Magnitsky, de advocaat die grootschalige belastingsfraude aan het licht bracht en die zelf gearresteerd werd wegens beschuldigingen van belastingfraude. Hij stierf in voorlopig hechtenis enkele dagen voor de limiet verliep waarbij hij zonder rechtszaak vastgehouden kon worden.

REF. : 20120220STO38543