Nieuwe factureringsregels voor bedrijven

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 15 februari 2012.

15 februari, wetsvoorstel - Nieuwe regels moeten het factureren simpeler en goedkoper maken voor bedrijven. Vooral elektronisch factureren wordt gemakkelijker. De Kamer steunt het voorstel van staatssecretaris Weekers (Financiën) dat hierin voorziet. Weekers: "Uitgerekend Nederland heeft altijd aangedrongen op deze vereenvoudiging".

Nederlandse bedrijven werken binnen Nederland al sinds 2009 volgens de nieuwe factureringsregels. Vanaf 2013 worden deze regels in alle EU-lidstaten de minimumnorm. Een factuur moet voortaan voldoen aan de factureringsregels van de EU-lidstaat waar de levering of dienst wordt belast. "Eindelijk iets goeds uit Brussel", zegt Van Vliet (PVV). "Bedrijven zijn er blij mee". Van Vliet wil een evaluatie na twee jaar, maar staatssecretaris Weekers wijst op de evaluatie na drie jaar door de Europese Commissie.

Fraude

Bedrijven mogen voortaan zelf de technologie kiezen die de authenticiteit, integriteit en leesbaarheid van de factuur waarborgt. Deze vereenvoudiging is mooi, maar hoe zit het met de fraudegevoeligheid?, vraagt Neppérus (VVD). Staatssecretaris Weekers zegt toe dat hij hier nauwlettend op toeziet. Hij wijst erop dat de Europese richtlijn in alle lidstaten wordt ingevoerd. Hij gaat er daarom van uit dat de ondernemers in alle andere landen volgend jaar met de versimpeling uit de voeten kunnen.

De Kamer stemt op 15 februari over het wetsvoorstel en de motie die bij dit debat is ingediend.