EP wil aandacht voor groei, en wil minder hard ingrijpen in Griekenland

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 15 februari 2012, 16:36.

De komende EU-top van 1 en 2 maart aandacht besteden aan groei, zeiden Europarlementariërs vanochtend in een debat met de Raad en de Commissie in Straatsburg. Veel EP-leden vanuit het hele politieke spectrum hebben scepsis en bezorgdheid geuit over de nieuwste golf van bezuinigingsmaatregelen in Griekenland, een initiatief van de Europese Commissie i, ECB i en IMF i, de zogenaamde "Trojka".

"De top in maart zal niet zoals gewoonlijk zijn", zei de Deense minister voor Europese Zaken Nicolai Wammen. Hij zei dat het Europees semester en het recent aangenomen 'six-pack' voor economisch bestuur de structurele hervormingen moeten versnellen en "concurrentievermogen, werkgelegenheid en een groenere economie" moeten creëren.

Maroš Šefcovic, die de Europese Commissie vertegenwoordigde, waarschuwde, "Groei is tot stilstand gekomen". Hij besteedde speciale aandacht aan jeugdwerkloosheid en zei dat de Commissie de acht meest getroffen landen zou bezoeken om te zien hoe er beter gebruik gemaakt kan worden van de middelen van de EU.

Vertrouwen is de basis voor zowel de financiële markten als de EU zelf, zei Joseph DAUL (EPP, FR). "We hebben een beter euro-bestuur nodig en moeten tegenstrijdige verklaringen voorkomen", zei hij, reagerend op de recente verklaring van commissaris Neelie Kroes i dat de euro zou overleven zonder Griekenland.

Toen hem naar het standpunt van de Commissie werd gevraagd, zei ŠefÄoviÄ: "De Commissie is Griekenland's beste bondgenoot" en hij benadrukte: "We willen dat Griekenland in de eurozone blijft".

"De trojka is de situatie in Griekenland aan het verergeren ... en er wordt geen ruimte voor de sociale dialoog overgelaten", aldus S & D-voorzitter Hannes SWOBODA (AT). Hij waarschuwde dat een verlaging van het minimumloon meer recessie en meer armoede zou betekenen.

"De Griekse regering heeft veel beloofd, maar weinig geleverd", zei Alexander Graf LAMBSDORFF (ALDE, DE). Hij riep op tot hervormingen in het belastingstelsel en privatisering van de havens en de energiesector, omdat "de Griekse staat gewoon te groot is".

Daniel COHN-BENDIT (GREENS/EFA, FR) vergeleek de trojka met een "neoliberale Taliban" en bekritiseerde dat ze had aangedrongen op bezuinigingen op de pensioenen in plaats van op het defensiebudget, zoals de Griekse regering had voorgesteld.

"De EU-toppen zijn een politiek ritueel aan het worden", verkondigde Martin CALLANAN (ECR, UK). Economische hervormingen waren op de lange termijn essentieel, maar op de korte termijn zouden alleen een faillietverklaring en devaluatie iets van de Griekse economie redden.

"Griekenland wordt geleid door de trojka, dat is geen democratie", zei Nigel FARAGE (EFD, UK). In plaats van belangrijke problemen op te lossen, zoals de jeugdwerkloosheid, bracht de Trojka het land op de rand van een revolutie. "Griekenland moet de drachme terugkrijgen", besloot hij.

REF. : 20120215IPR38124