Grensoverschrijdende betalingen binnen EU kunnen binnenkort goedkoper worden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 13 februari 2012, 17:37.

Overschrijvingen kunnen vanaf 1 februari 2014 sneller, veiliger en goedkoper worden. Europarlementariërs zullen vandaag discussiëren over een voorstel dat dit mogelijk zou moeten maken en ze zullen er morgen over stemmen. Volgens rapporteur Sari Essayah zouden de kosten afnemen en de transfersnelheid toenemen. Als het goedgekeurd wordt, zal de regelgeving op 1 februari 2014 voor banken van kracht gaan.

Het rapport van de Finse Christendemocraat over het upgraden van de Single Euro Payments Area (SEPA) weerspiegelt een overeenkomst tussen het Parlement en de lidstaten in december, waarbij de belofte werd gemaakt om grensoverschrijdende betalingen te stroomlijnen en ervoor te zorgen dat ze haast niet te onderscheiden zijn van binnenlandse transfers.

SEPA is een initiatief van 32 landen, waaronder de eurozone en Zwitserland, Noorwegen, Monaco, IJsland en Liechtenstein. Volgens het rapport zullen de banken in de deelnemende landen buiten de eurozone vanaf 31 oktober 2016 aan de regels onderworpen worden. De Commissie berekende dat de open competitie in de betalingssector de Europese economie minstens 123 miljard euro kan opleveren in de komende zes jaar, en misschien zelfs 300 miljard euro.

Essayah zei dat de nieuwe regels tot veel voordelen zou kunnen leiden. "Als iemand in het buitenland werkt zal hij of zij geen nieuwe bankrekening meer moeten openen in dat land, maar kan die persoon zijn of haar salaris ontvangen op de ene bankrekening in zijn of haar thuisland. Of als men een villa in Spanje heeft en een rechtstreeks debiet voor water of elektriciteit, kan men betalingen uitvoeren vanaf de bankrekening uit je thuisland.

Het systeem zou ook voor bedrijven voordelig zijn omdat ze slechts een bankrekening nodig zouden hebben voor elke overschrijving binnen Europa."

"Gemakkelijke betalingen maken het ook gemakkelijk om goederen en diensten in heel Europa via het internet aan te kopen, waardoor burgers beter prijzen kunnen vergelijken. Men kan honderden euro's besparen door een computer bij de goedkoopste e-verkoper aan te kopen, waardoor de marktprijzen zullen dalen. SEPA is in vele opzichten essentieel voor een goed functionerende interne markt, gezien betalingen altijd zullen moeten uitgevoerd worden."

In het geval van overschrijvingen of rechtstreeks debiet zijn de betalingskosten inbegrepen in de jaarlijkse kosten voor elke bankrekening. Deze kosten zouden op de lange termijn door competitie moeten dalen, maar het kan even duren voordat consumenten het misschien niet direct merken. "Gezien ze niet openlijk door consumenten kunnen geraadpleegd worden, zal men het effect van kostenreductie misschien niet openlijk kunnen waarnemen, hoewel de besparingen potentieel aanzienlijk kunnen zijn."

het nieuwe betalingssysteem zal enkel het gebruik van het internationaal erkende IBAN nummer toelaten om de bankrekeningen van burgers in de EU te identificeren. Bankconsumenten zullen hierdoor hun 'bank identifier code (BIC) niet meer nodig hebben. Ze kunnen hun bank ook vragen om het directe debiet te tot een bepaald bedrag te begrenzen en om een lijst van negatieve en positieve begunstigden op te stellen.

REF. : 20120210STO37767