IJsland: waardevolle bondgenoot voor EU?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 7 februari 2012, 15:38.

IJsland kan de komende jaren lid worden van de EU, maar wat weten we eigenlijk over deze mysterieuze eilandstaat? We hebben allemaal al eens van geisers gehoord of naar Björk geluisterd, en we voelden de impact toen de vulkaan Eyjafjallajökull lava en as spuwde. Maar er is meer dat de moeite waard is om te weten over IJsland.

  • 1. 
    Ongeveer 72% van IJslands energieverbruik komt van hernieuwbare energie en men gebruikt geothermische warmte om 87% van alle huizen te verwarmen. Deze expertise kan de EU helpen om zijn doelstellingen rond milieubeheer te bereiken. Het onderzoek naar hernieuwbare energie wint aan belang, en IJslandse universiteiten bieden er zelfs opleidingen over aan.
  • 2. 
    Olievoorraden en zeeroutes op de Noordpool zijn een veelbesproken onderwerp in de EU en de wereld, en IJsland is expert op dit gebied. In het Stefansson Noordpoolinstituut, dat in 1998 werd opgericht, werken wetenschappers met een brede interdisciplinaire achtergrond, en ook gastwetenschappers zijn er welkom. Het instituut is gevestigd in Akureyri in Noord-IJsland, de zogenaamde hoofdstad van het noorden waar steeds meer onderzoek gedaan wordt. Twee secretariaten van de Arctische Raad delen zelfs een gebouw met het instituut: Conservation of Arctic Flora and Fauna (CAFF) en Protection of the Arctic Marine Environment (PAME).
  • 3. 
    IJsland heeft geen staand leger maar heeft desondanks meegewerkt aan de oprichting van de NAVO. Het heeft wel een kustwacht, een nationale politiemacht en een luchtdefensiesysteem, en levert civiele vredeshandhavers voor NAVO-operaties.
  • 4. 
    IJsland is steeds een voorloper geweest in het erkennen van nieuwe onafhankelijke staten. Het was de eerste staat die de onafhankelijkheid van Estland, Letland en Litouwen erkende in het begin van de jaren 90. Het was ook het eerste land om in 2006 Montenegro's onafhankelijkheid van de voormalige unie met Servië te erkennen en vorig jaar erkende IJsland Palestina als een onafhankelijke en soevereine staat.
  • 5. 
    Een laatste feit: IJsland is na Groot-Brittannië het grootste eiland in Europa, en staat daarmee wereldwijd op de 18e plaats.

REF. : 20120203STO37172