EP: Nieuw verdrag is al beter, maar meer maatregelen voor groei nodig

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 2 februari 2012, 12:50.

Het pas gesloten verdrag voor meer begrotingsdiscipline was grotendeels onnodig om uit de crisis te komen. Het moet nu in overeenstemming worden gebracht met het bestaande wetgevingspakket voor meer economisch bestuur en gepaard gaan met onmiddellijke maatregelen om de kortetermijnproblemen van de eurozone aan te pakken, meldt een resolutie die het Parlement donderdag heeft aangenomen. De EP-leden zijn wel tevreden dat veel van hun voorstellen in het nieuwe verdrag zijn opgenomen.

De resolutie met de prioriteiten van het Parlement werd aangenomen met 443 stemmen vóór, 124 tegen en 75 onthoudingen. Woensdag hadden Europarlementariërs uit verschillende fracties van het politieke spectrum voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy i en Commissievoorzitter José Manuel Barroso i in een debat over de uitkomst van de informele top al opgeroepen maatregelen te nemen om de groei te herstellen en de werkloosheid terug te dringen.

Beter, maar nog steeds jammer

De resolutie stelt dat het uiteindelijke verdrag dat de Europese leiders zijn overeengekomen een verbetering inhoudt ten opzichte van eerdere versies. Het heeft aandacht voor de noodzaak om naast begrotingsdiscipline meer op groei in te zetten en om waar mogelijk binnen het bestaande EU-stelsel te werken, punten waar EP-leden op hadden gehamerd. De Parlementsleden zijn ook tevreden dat het risico op een Europa van twee snelheden is beperkt en dat er meer parlementaire controle komt, dan aanvankelijk was voorzien.

Toch zou het beter zijn geweest als alle lidstaten samen een "akkoord in het kader van het EU-recht" hadden gesloten, benadrukt de resolutie. De tekst herhaalt daarmee de kritiek, die de EP-leden al uiten sinds het idee van een apart verdrag voor het eerst ter sprake kwam.

Snel optreden nodig

De resolutie stelt met klem dat economisch herstel maatregelen vereist die de solidariteit versterken en duurzame groei en de werkgelegenheid bevorderen. Een eerste maatregel zou zijn, om op korte termijn een aflossingsfonds in het leven te roepen, uitgaande van het voorstel van de Duitse Raad van economische deskundigen. Daarnaast zouden projectobligaties moeten worden ingevoerd, een routekaart voor stabiliteitsobligaties opgesteld en zou een belasting op financiële transacties op Europees niveau moeten worden geïntroduceerd.

Achtergrond

Het Europees Parlement is volledig bij het opstellen van het verdrag betrokken geweest, door zijn vier vertegenwoordigers in de werkgroep, Elmar BROK (EPP, DE), Roberto GUALTIERI (S&D, IT), Guy VERHOFSTADT i (ALDE, BE) en Daniel COHN-BENDIT (Greens/EFA, FR).

De werkgroep werkte heel december en januari, om de staatshoofden en regeringsleiders op hun top van 30 januari een ontwerpverdragtekst voor te kunnen stellen. De door die laatste goedgekeurde tekst volgt nu het normale ratificatieproces in de lidstaten die het verdrag hebben ondertekend.

REF. : 20120201IPR36946