Grieken vrezen uit de eurozone te moeten stappen

woensdag 4 januari 2012

DEN HAAG (PDC i) - De Griekse regering is bang dat het lidmaatschap van de eurozone i deze maand nog in direct gevaar zal komen. Het land zal namelijk naar grote waarschijnlijkheid niet voldoen aan de Europese eisen om het begrotingstekort te verminderen. 

Eind januari zullen het Internationaal Monetair Fonds i (IMF), de Europese Centrale Bank i (ECB) en de Europese Unie i (EU) besluiten of Griekenland een nieuwe lening zal krijgen. Als dit niet het geval is, zal Griekenland volgens de woordvoerder van de Griekse regering Pantelis Kapsis "niet langer lid kunnen blijven" van de eurozone. 

Het begrotingstekort van Griekenland zal naar verwachting groter zijn dan is afgesproken, ondanks dat het land in december 2011 nog 8 miljard euro uit het noodfonds ontving. Daarnaast blijkt dat Griekenland ook niet voldoende doet aan het tegengaan van corruptie. Dit zullen het IMF, de ECB en de EU bij hun beslissing over een nieuwe lening in overweging nemen. De Grieken hopen wel dat er wordt ingestemd met een nieuwe lening, want Griekenland kan zonder een nieuwe lening "nergens meer terecht", aldus Kapsis.

Er wordt verwacht dat premier Luca Papademos i op korte termijn een toespraak zal houden waarin hij vakbonden zal vragen hun verzet te stoppen. Het land wordt namelijk nog steeds geteisterd door massale stakingen die het de regering moeilijk maken om het overheidstekort terug te dringen. Ook zal Papademos de Griekse parlementsleden aanmoedigen in te stemmen met nieuwe bezuinigingen.

Bron: Volkskrant