Vraagstukken nationale MEP-conferentie 2011

Hieronder vindt u een overzicht van de vraagstukken die tijdens de nationale MEP-conferentie 2011 i door de verschillende parlementaire commissies zijn behandeld.

Nr.

Commissie

Vraagstuk

1

Commissie Buitenlandse Zaken

Het vraagstuk van het externe optreden van de Europese Unie: hoe kan de EU bereiken dat zij naar buiten toe meer met één stem spreekt?

2

Commissie Ontwikkelingssamenwerking

Het vraagstuk van het handelsbeleid van de Europese Unie versus de ontwikkelingssamenwerking: hoe kan worden voorkomen dat de maatregelen op deze twee terreinen een tegengesteld effect hebben?

3

Commissie Economische en Monetaire Zaken

Het vraagstuk van financiële steun aan EU-lidstaten in nood: tonen de recente economische en financiële crises de noodzaak aan van meer Europese integratie op het gebied van economisch en financieel beleid?

4

Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken (I)

Het vraagstuk van het zwangerschaps- en ouderschapsverlof: in de EU verschilt de nationale wetgeving over zwangerschaps- en ouderschapsverlof sterk. Moet dit meer gelijk getrokken worden en zo ja, hoe?

5

Commissie Werkgelegenhied en Sociale Zaken (II)

Het vraagstuk van vrij verkeer van diensten: hoe om te gaan met restricties die EU-lidstaten hanteren op het gebied van vrij verkeer van werknemers uit 'nieuwe lidstaten'?

6

Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Het vraagstuk van klimaatverandering en handel in emissierechten: hoe kan de EU zorgen dat de ambitieuze doelstellingen op dit gebied de concurrentiepositie van de EU niet in gevaar brengen?

7

Commissie Industrie, Onderzoek en Energie

Het vraagstuk van de alternatieven voor fossiele brandstoffen: kernenergie heeft veel aan populariteit verloren als gevolg van de ramp in Japan. Betekent dit dat kernenergie geen optie meer is voor de EU? Kan en moet de EU de ontwikkeling en het gebruik van alternatieve brandstoffen stimuleren en promoten?

8

Commissie Cultuur en Onderwijs

Het vraagstuk van het onderwijsniveau: hoe kan de Europese Unie samenwerken met de lidstaten om het onderwijs binnen Europa op een hoger en gelijkwaardiger niveau te brengen?

9

Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken

Het vraagstuk van groeiende nationalistische tendensen in de EU-lidstaten: moet de Europese Unie reageren op deze ontwikkeling in de nationale politieke landschappen en zo ja, hoe?

10

Commissie Rechten van de Vrouw en Gendergelijkheid

Het vraagstuk van de genderbalans in topfuncties: hoe reëel en wenselijk is het om Europese regels op te stellen ter bevordering van het aantal vrouwen op leidinggevende posities?

1.

Meer informatie