Tweede Kamer behandelt plan Atsma voor uitbreiding en verbetering emissiehandel

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 20 december 2011.

20 december, wetsvoorstel - Uitbreiding en verbetering van het Europese systeem van handel in emissierechten (ETS) en een gelijk plafond voor alle EU-lidstaten i. Staatssecretaris Atsma i (Milieu) verwerkt een EU-richtlijn met die inhoud in de Nederlandse wet en krijgt daarvoor steun.

Als een bedrijf minder CO2 uitstoot dan het maximum van de emissierechten, mag het de rechten die het overhoudt, verhandelen. Dat stelt landen en bedrijven in staat om de CO2-reductie door te voeren waar dit het meest efficiënt is. Voordelig voor zowel de economie als het milieu, aldus Atsma. Dat zijn de woordvoerders met hem eens, maar zij willen wel dat alle landen zich houden aan de afspraken over de besteding van de opbrengst van de CO2-heffing.

Het ETS is een goed instrument om toe te werken naar een groene economie, maar is het wel verstandig om het uit te breiden?, vragen Leegte i (VVD) en Van der Werf i (CDA). Zij denken dat het beter is om eerst het huidige systeem goed te laten functioneren. Samsom i (PvdA) wijst hen op de mogelijkheid dat uitbreiding de werking van het ETS verbetert omdat door een beperkte werking allerlei voordelen weglekken.

Prijs

Wat vindt staatssecretaris Atsma een redelijke CO2-prijs om het ETS goed te laten werken?, vraagt Van Veldhoven (D66). De CO2-prijzen zijn historisch laag, stelt Van der Werf vast en dat bevordert niet het animo om te investeren in duurzame energieopwekking. Zij pleit voor een onderzoek naar de mogelijkheid om met een "set aside" emissierechten uit de markt te halen. Een prima suggestie, oordeelt Atsma.

30 november stond dit wetsvoorstel ook op de Kameragenda. De stemming vindt plaats op 22 december. Dan stemt de Kamer ook over de moties die bij dit debat zijn ingediend.