Niet alleen tarieven belemmeren de vrije handel

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 19 december 2011, 15:49.

Het afschaffen van belemmeringen voor handel tussen landen is niet alleen belangrijk voor exporteurs, die zo beter kunnen doordringen tot buitenlandse markten en hun producten meer kunnen verkopen, maar ook voor consumenten die zo genieten van een ruimere keuze van zaken aan goedkopere prijzen. Hoewel de liberalisering van de handel in de afgelopen decennia gezorgd heeft voor een wereldwijde daling van de tarieven, zijn bestaan er nog andere problematische handelsbarrières.

Hoe worden tarieven verlaagd en niet-tarifaire belemmeringen verwijderd?

Handelstarieven vallen voornamelijk onder de bevoegdheid van de Wereldhandelsorganisatie i. Hier worden verschillende regelingen getroffen, waaronder wederzijdse tariefakkoorden ("Als jij jouw prijs laat zakken, doe ik hetzelfde"), discipline voor niet-tarifaire belemmeringen (de vermindering van exportsubsidies en het opstellen van regels tegen dumpprijzen) en het treffen van regelingen (regeringen kunnen andere regeringen "aanklagen" als zij de WHO regels niet naleven).

In een verslag van rapporteur Robert Sturdy, Engels Europarlementslid en lid van de conservatieve partij, dat op 12 december in de plenaire vergadering besproken zal worden, worden de niet-tarifaire belemmeringen besproken en staan ook voorbeelden van hoe ze EU i-bedrijven schade berokkenen.

  • EU staalsector betaalde meer voor ruwe grondstoffen omdat Rusland uitvoerrechten invoerde op koper en nikkel, dit wil zeggen dat Russische exporteurs hiervan rechten moesten betalen aan de regering, wat zorgde voor een prijsverhoging voor de kopers in de EU;

  • Het gebruik van Europese wijnnamen zoals "Champagne" door de VS maakt het moeilijker voor EU-exporteurs om de geografische duidingen van hun producten te registreren en verdedigen en leidt tot het beschadigen van de reputatie van goederen en een verlies van marktaandeel;

  • Het was meer dan een jaar bijna onmogelijk om Europese cosmetische producten te registreren in China, omdat China niet beschikte over de nodige regelgevende procedures.

Het niet-registreren van cosmetische producten omdat men ze niet behoorlijk kan evalueren kan worden gerechtvaardigd op basis van de wetgeving voor de bescherming van de volksgezondheid. Daarom vraagt Sturdy in zijn verslag aan de Commissie om een "duidelijk onderscheid te maken tussen de niet-tarifaire belemmeringen die aanleiding geven tot verstoring van eerlijke mededinging en zij die legitieme doelstellingen voor publieksbeleid bevatten".

"Het verminderen van ongerechtvaardigde niet-tarifaire belemmeringen en andere regelgevende obstakels ingevoerd door landen die sleutelpartners zijn van de EU zou één van de belangrijkste prioriteiten moeten zijn van het nieuwe handelsbeleid van de EU," zo stond nog in het rapport.

REF. : 20111216STO34361