Tweede Kamer over associatieovereenkomst met Servië

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 15 december 2011.

15 december, wetsvoorstel - Het voorstel van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) om de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de EU en Servië goed te keuren, krijgt steun van een meerderheid. Alleen de PVV is tegen.

Eind 2009 heeft Servië het EU-lidmaatschap aangevraagd, maar eerst moet er een stabilisatie- en associatieovereenkomst met dat land komen. Dat gaat onder andere over versterking van de rechtsstaat, de democratie en regionale samenwerking. Het Europees Parlement heeft al met de overeenkomst ingestemd en nu is het de beurt aan de nationale parlementen. De overeenkomst betekent niet dat Servië definitief toetreedt tot de EU, benadrukt Albayrak (PvdA), maar als Servië de overeenkomst goed naleeft, komt een lidmaatschap erg dichtbij.

Servië voldoet aan de voorwaarden en dan is het "een man een man, een woord een woord", zeggen Ormel (CDA) en Dijkhoff (VVD). "Maar Servië is er nog niet", voegen zij eraan toe. Net als Schouw (D66) pleit Van Bommel (SP) voor een hardere aanpak van corruptie, georganiseerde misdaad en homofobie. Maar Bontes (PVV) heeft daar weinig vertrouwen in. Volgens hem leidt het vrij verkeer van personen tot toenemende criminaliteit in Nederland. Daarom is zijn fractie tegen de overeenkomst.

Joegoslavië-tribunaal

Een belangrijke hinderpaal voor toetreding was tot mei 2011 de samenwerking van Servië met het Joegoslavië-tribunaal. Alle woordvoerders zijn blij dat Servië na enige druk vanuit de EU zijn best heeft gedaan om de voormalige Servische leiders Mladic en Hadzic achter de tralies te krijgen. Van Bommel, Albayrak en El Fassed (GroenLinks) hebben de indruk dat Servië nu goed samenwerkt met het tribunaal. Een kritisch geluid komt van Bontes: er lopen in Servië nog steeds oorlogsmisdadigers vrij rond.

Kosovo

Begin september 2010 heeft Servië onder druk van de EU ingestemd met de VN-resolutie die oproept tot een dialoog met Kosovo. De relatie tussen beide landen blijft zorgwekkend, meent Schouw. Ormel vindt dat er meer betekenisvolle stappen moeten worden gezet op dit punt. De EU mag niet worden opgezadeld met een "frozen conflict", aldus de CDA-woordvoerder.

De Kamer stemt op 20 december over het wetsvoorstel.