Tweede Kamer debatteert over inzet Rutte bij Eurotop

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 7 december 2011.

7 december, debat - Met spanning wachten aandelenbeurzen, regeringen en burgers de Europese top in Brussel van 8 en 9 december af. Ook de Kamer is bezorgd. Vallen in Brussel eindelijk besluiten die de eurozone i weer gezond maken? De druk op de ketel is groot nu zelfs sterke landen als Duitsland steeds moeilijker geld kunnen lenen.

Tijdens de Europese top moeten de Europese regeringsleiders i lastige knopen doorhakken. Deze gaan onder andere over het noodfonds voor de euro en over de noodzakelijke hervorming van zwakke landen als Griekenland en Italië. Minister-president Rutte is net als Frankrijk en Duitsland voorstander van een kleine wijziging van het Europees Verdrag i. Deze wijziging maakt automatische sancties mogelijk voor landen die hun begroting niet op orde hebben. Plasterk (PvdA) vindt dat Nederland met zo'n verdragswijziging soevereiniteit afstaat aan Europa.

"De burger moet zich kunnen uitspreken over een verdragswijziging", zegt Plasterk. Dat kan volgens hem alleen door middel van Tweede Kamerverkiezingen. Rutte ziet dat anders. Een verdragswijziging is volgens hem een kleine juridische aanpassing. "Die is nodig om reeds gemaakte afspraken over begrotingsdiscipline na te komen". Dijkgraaf (SGP) is het hiermee eens, maar PVV'er Van Dijck wil een referendum over een verdragswijziging. VVD'er Dijkhoff heeft liever geen verdragswijziging: "Regel eerst wat binnen het verdrag al kan".

Leiderschap

"Daadkracht en eensgezindheid" zijn nodig in Brussel, zegt Schouten (ChristenUnie). Zij is net als veel Kamerleden niet te spreken over de onenigheid in Europa en het gebrek aan leiderschap. Sap (GroenLinks) is teleurgesteld in de maatregelen die tot nu toe zijn genomen en spreekt van een crisis van het Europese politieke leiderschap. Irrgang (SP) ziet een Europa dat nog ondemocratischer wordt "doordat de nationale bevoegdheden nog verder ingeperkt dreigen te worden".

Eurocommissaris

Voor de oplossing van de eurocrisis is veel meer nodig dan een kleine aanpassing van het Europees Verdrag. Koolmees (D66) is blij dat de regering zich in Brussel hard zal maken voor het D66-voorstel om een Eurocommissaris aan te stellen die begrotingen van lidstaten controleert. Hij is ook voorstander van een groot reservefonds, dat speculatieve aanvallen op de euro moet voorkomen. Minister De Jager (Financiën) denkt dat zo'n fonds medio 2012 in werking kan treden.

Rating

Nederland moet alles op alles zetten om zijn triple-A-status te behouden, vindt Blanksma (CDA). "Het is niet verstandig om nu alle kranen open te zetten". Zij reageert op de waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor's dat Nederland mogelijk zijn gekoesterde triple-A-status verliest. Voor Thieme (PvdD) is het echter al duidelijk. Ze leest het kabinet een brief van een bezorgde burger voor: "U vecht voor iets wat wij, die u gekozen hebben, niet willen".

De Kamer stemt op 7 december over de moties die bij het debat zijn ingediend.