Rutte: Nederland zet zich in voor goede uitkomst Europese top

Met dank overgenomen van Ministerie van Algemene Zaken (AZ) i, gepubliceerd op vrijdag 2 december 2011.

Nederland stelt alles in het werk om volgende week tijdens de Europese top over de problemen in de eurozone i tot een goede uitkomst te komen. Dat zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.

Download deze video

???video.for.jpg??? Video, 02-12-2011, jpg, 2.55 min.

Video voor Windows Media Player Video, 02-12-2011, wmv, 2.55 min., 7.06 MB

Video voor Apple Quicktime Player Video, 02-12-2011, mp4, 2.55 min., 4.59 MB

In aanloop naar de Europese Raad i van 8 en 9 december 2011 heeft minister-president Rutte i deze week contact gehad met verschillende Europese leiders, onder wie de Franse president Sarkozy i en de Duitse bondskanselier Merkel i.

Volgende week zet hij de gesprekken met zijn Europese collega's voort. Op maandag 5 december ontmoet hij premier Monti i in Rome en premier Reinfeldt i in Stockholm.

De inzet van Nederland is: versterking van de begrotingsdiscipline, vergroting van de slagkracht van de Europese Faciliteit voor Financiële Stabiliteit (EFSF i) en een grotere rol voor het Internationaal Monetair Fonds i.

Rutte benadrukt dat de Europese samenwerking zich niet beperkt tot de euro. Nederland vindt het belangrijk dat ook niet-eurolanden als Zweden en het Verenigd Koninkrijk, die net als Nederland gericht zijn op groei, betrokken zijn bij de besluitvorming.

Besluiten ministerraad

De ministerraad besloot op 2 december het spreekrecht in de rechtzaal te verruimen voor slachtoffers en nabestaanden. Ook is de ministerraad akkoord gegaan met een nieuw telefoonnummer waar mensen vanaf juli 2012 terecht kunnen met vragen over de Rijksoverheid: nummer 1400. Laetitia Griffith i, oud-Kamerlid voor de VVD i, wordt benoemd tot staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State i.

Documenten en publicaties

Kabinet verruimt spreekrecht slachtoffers en nabestaanden

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Teeven i van Veiligheid en Justitie ingestemd met de uitbreiding van het ...

Persbericht | 02-12-2011 | AZ

Nieuw telefoonnummer voor informatielijn van de Rijksoverheid

Vanaf juli 2012 kunnen mensen voor vragen aan de Rijksoverheid bellen met telefoonnummer 1400. De ministerraad heeft daarmee ...

Persbericht | 02-12-2011 | AZ

Benoeming lid Raad van State

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Donner i van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mee ingestemd om mevrouw ...

Persbericht | 02-12-2011 | AZ