'Slechte rechtsbescherming voor Europese luchtvaartpassagiers'
Het akkoord tussen de Verenigde Staten en Europa over passagiersgegevens bevat geen eenduidige goede rechtsbescherming voor Europese burgers. Dat zei D66 i Europarlementarier Sophie In 't Veld i in Nieuwslijn. Ze reageerde op de overeenkomst die vanmorgen werd gesloten en die door Amerika vooral wordt gezien als een middel om criminelen en terroristen te weren.
De discussie over de consequenties van deze afspraken woedt al jaren. Tegen een vorige versie van dit akkoord, uit 2007, was veel verzet, omdat de privacy onvoldoende beschermd zou zijn. Volgens In 't Veld is de situatie er nu niet beter op geworden. 'Ik wil verdere uitleg en opheldering door juridische experts'.
'Voor welke doeleinden mogen die gegevens gebruikt worden? Het Europees Parlement i heeft aangegeven dat dat alleen mag voor de strijd tegen terreur en zware internationale misdaad. Het lijkt erop dat het huidige akkoord nog steeds mogelijk maakt dat de gegevens voor alles en nog wat gebruikt kunnen worden. Kleine vergrijpen, immigratiecontroles, noem maar op'.
Inloggen
Het stoort In 't Veld ook dat de Amerikanen nog steeds rechtsstreeks kunnen inloggen op Europese computersystemen. Tenslotte maakt ze bezwaar tegen het feit dat de gegevens zo langdurig bewaard mogen worden. En verder zegt ze: 'Met of zonder akkoord, ze krijgen de gegevens toch wel. Ze mogen ze van iedereen opvragen die hun land binnenkomt. Dat kunnen wij niet tegenhouden'.
In 't Veld betwijfelt of je met het verzamelen van deze inlichtingen er zo een terrorist uit kunt pikken. Ze denkt dat het Europees Parlement zeker zomaar zal instemmen met dit akkoord over passagiersgegevens. 'Toch is bij een aantal fracties een soort benauwdheid aanwezig om de Amerikanen niet al te zeer tegen de haren in te strijken'
Robuust
'Veel mensen denken ook: we zijn nu al negen jaar aan het onderhandelen over deze kwestie. Ze zijn het ook moe. Terwijl ik denk, jongens het is wel nu of nooit', meent In het Veld. EU-commissaris Cecilia Malmstroem i oordeelde dat het akkoord 'robuuste waarborgen voor de privacy van Europese burgers bevat, zonder dat de effectiviteit van de overeenkomst wordt ondermijnd'.
Europese passagiers krijgen het recht op correctie en verwijdering van gegevens bij het Department of Homeland Security van de Verenigde Staten. De doorgifte past overigens in een reeks akkoorden, zoals ook de Amerikaanse inzage in het Europese bankverkeer.