EU-ACS debat over ontwikkelingsbeleid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 18 november 2011, 11:19.

Twee keer per jaar ontmoeten leden van het EP vertegenwoordigers uit landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS i) om onderwerpen te bespreken die te maken hebben met ontwikkeling. De volgende sessie zal plaatsvinden in Togo van 19 tot 23 november. Op de agenda voor de sessie staan vooral recente gebeurtenissen, waaronder de impact van publieke schuld op ontwikkeling, de Arabische Lente en economisch bestuur.

De ACS-EU Paritaire Parlementaire Vergadering (PPV) wordt gevormd door verkozen vertegenwoordigers van de Europese Unie en de ACS-landen, dus leden van het EP en parlementsleden uit 78 landen die de Overeenkomst van Cotonou hebben ondertekend in 2000, die de basis vormt voor de ACS-EU-ontwikkelingssamenwerking. De agendapunten voor volgende week zijn de volgende:

Impact van de schuld op de financiering van de ontwikkeling in de ACS-landen.

Een derde van de ACS-landen zit in de schulden of loopt een hoog risico op schulden, wat een obstakel vormt voor ontwikkeling. De mogelijke opties voor deze landen zijn: kwijtschelding van schulden of schuldsanering. Het geld dat dankzij schuldkwijtschelding zou worden uitgespaard, moet besteed worden aan sociale uitgaven (onderwijs, gezondheidszorg, ...) en het voorzien van basisbehoeften voor het volk, zo staat in het ontwerpverslag.

Integratie van personen met een handicap

De meerderheid van de mensen met een handicap in ontwikkelingslanden zijn werkloos en leven in armoede. Bovendien neemt de kans op arbeidsongeschiktheid neemt toe met de verbreidheid van de armoede. De sociale en economische gevolgen zijn niet te onderschatten: dit kost de Afrikaanse landen van 3 tot 7% van het BBP i. De integratiekost is veel lager dan de kost voor uitsluiting, dus er dient positief gediscrimineerd te worden. Stereotypes moeten doorbroken worden en de integratie moet bevorderd worden.

Een volgend debat zal onder andere draaien rond de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika, de uitdagingen van de stedelijke ontwikkeling en de impact van de Arabische lente op de Sub-Sahara regio.

REF. : 20111110STO31151

Nadere informatie :