EU onderhandelt met Canada over handelsovereenkomst
De EU onderhandelt momenteel over een uitgebreide economische en handelsovereenkomst met Canada. Deze overeenkomst zou de eerste handelsovereenkomst van de EU met een G8 i-land kunnen worden. Met het oog op deze onderhandelingen is een delegatie van de parlementaire commissie Internationale handel begin november naar Canada vertrokken voor ontmoetingen met vertegenwoordigers van de federale en provinciale overheden en diverse belanghebbenden. We spraken met de rapporteur Peter Štastný.
Wat zijn de resterende belemmeringen voor de handelsovereenkomst?
Na negen productieve ronden, komen de onderhandelingen nu in de fase van kleinere groepen van deskundigen om de resterende problemen op te lossen. Deze liggen vooral op het gebied van de regels betreffende oorsprong, landbouw en visserij, aanbestedingen en de bescherming van intellectuele eigendomsrechten..
Naar verwachting zou de overeenkomst tegen eind 2011 getekend moeten zijn. Waarom gaat dit niet gebeuren?
Vooral omdat het een zeer ambitieus en breed akkoord is en ik neem ook aan dat de onverwacht vervroegde verkiezingen in mei van dit jaar in Canada een rol hebben gespeeld in de vertraging.
Deze overeenkomst zou het eerste vrijhandelsverdrag tussen de EU en een G8-land kunnen worden. Waarom is dat van belang?
Handel tussen de EU en Canada
-
-De EU is de op een na grootste handelspartner van Canada (na de VS).
-
-Canada is de 11e de belangrijkste EU-handelspartner
-
-EU-uitvoer van goederen naar Canada in 2010: € 26.6 miljard
-
-EU-invoer van goederen uit Canada in 2010: € 20.1 miljard
Het laat duidelijk een trend zien. Vooral in moeilijke economische tijden, draagt een vrijhandelsakkoord bij aan het creëren van economische groei en werkgelegenheid. De VS en de EU sloten onlangs diverse vrijhandelsverdragen af en startten onderhandelingen voor nieuwe.
Hoe kan de EU ervoor zorgen dat de markt alleen voor Canadese goederen wordt geopend (gezin de nauwe verwevenheid van de economieën van Canada en de VS)?
De EU zal ervoor zorgen dat alleen producten uit Canada de EU-markt zullen betreden. Dat is ook een reden waarom de regels van oorsprong tot de meest gevoelige en complexe vraagstukken behoren. In het bijzonder in het geval van de auto-industrie die sterk met de VS verweven is. Een onderhandelde overeenkomst zal echter volledig worden gehandhaafd.
REF. : 20111104STO30698