Nederlanders bij ECB ergeren zich aan populisme

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op dinsdag 1 november 2011.

'Opheffen, die euro'. Zulke uitspraken horen de Nederlandse ambtenaren bij de Europese Centrale Bank i in Frankfurt steeds meer vanuit hun eigen land. Tot hun grote ergenis; zij staan pal voor de Europese gedachte. Met spanning wachten ze af wat de komst van Mario Draghi i als nieuwe president gaat brengen.

Van de 1500 werknemers bij de Europese Centrale Bank zijn er zo'n vijftig Nederlander. Zij geloven allemaal in de euro waarover de Raad van Bestuur op de bovenste verdieping, in de zogeheten 'boiling room', vergaande besluiten neemt.

Steven Keuning, directeur-generaal Personeelsbeleid, Budget en Organisatie: 'Soms krijgen we het gevoel dat de waarde van een gezamenlijke munt onderschat wordt. Niet in de laatste plaats in Nederland.' Zowel in de politiek als in de samenleving neemt de euroscepsis toe. Ondanks de inspanningen van Europese instanties als de ECB.

Keuning wil graag een duit in het zakje doen wat betreft de voordelen die Nederland van de euro heeft. Tot vorig jaar was hij directeur-generaal Statistiek bij de ECB. Getallen zijn voor hem als een tweede natuur.

Hij somt op: 'De euro heeft zoveel gebracht. Zoals een veel betere concurrentiepositie en een stabiele inflatie van twee procentpunten over de afgelopen tien jaar.' Alle Nederlanders binnen de ECB ergeren zich groen en geel aan populistische uitspraken over de gemeenschappelijke munt in Nederland. Keuning: 'Alsof er geen kosten verbonden zijn aan het stoppen met de euro.'

Occupy Frankfurt

Niet alleen de euroscepsis groeit. Ook de kritiek op de banken en hun ongebreidelde kapitalisme. In het parkje voor de ECB kamperen sinds twee weken ongeveer 150 actievoerders onder de noemer van ‘Occupy Frankfurt’. Vanuit hun ramen zien de bankmedewerkers de tentjes, ver beneden hen, als witte, blauwe en rode stippen.

Woordvoerder William Lelieveldt: 'Terwijl wij notabene ook tegen hoge bonussen voor bankiers zijn.' Maar het voorstel om zelf met de demonstranten in discussie te gaan, wordt vriendelijk afgewezen. Daar is geen beginnen aan.

Niet dat ze van geen discussie willen weten. Integendeel. De Nederlanders voelen zich in Frankfurt gesterkt door de eerste president van de ECB, Wim Duisenberg i. Hij voert in de voorbereiding van de lancering van de euro het zogeheten ‘collegiaal bestuur’ in. Dat betekent dat in de Raad van Bestuur alle besluiten in goede harmonie moeten worden genomen.

Volgens Keuning moet Nederland niet vergeten dat wij belangrijk voor Europa zijn, omdat we gewend zijn in een consensusmodel te opereren. 'Als je probeert mensen te begrijpen door naar ze te luisteren, dan komt er een besluit dat door iedereen wordt geaccepteerd.'

Nieuwe bankpresident

Vanaf dinsdag 1 november werken ze onder Mario Draghi, de huidige centrale bankpresident van Italië. Keuning denkt dat er weinig verandering zal komen. Draghi zit vanuit zijn functie immers al een paar jaar in de raad van bestuur van de ECB. 'Hij kent het klappen van de zweep', zegt de Nederlandse directeur-generaal. Het is aan William Lelieveldt en zijn collega-woordvoerders om Draghi de komende tijd in de publiciteit uit de wind te houden.

Lelieveldt die voorheen onder meer voor Wouter Bos i werkt op het ministerie van Financiën, begeleidde nog afgelopen woensdag de aftredende Jean-Claude Trichet i. Nauwelijks een week later staat hij diens opvolger bij tijdens de eerste persconferentie. Waar Trichet zeer graag interviews gaf, verwacht Lelieveldt dat Draghi wat meer 'zijn momenten zal kiezen.'

De situatie dat Draghi als Italiaan besluit de ECB geld te laten drukken om Italië te redden, valt niet uit te sluiten. Hij kan dan meteen het verwijt van vriendjespolitiek krijgen. Bovendien heeft het Europese Parlement i Draghi onder vuur genomen omdat hij als bankier van Goldman Sachs landen als Griekenland financiële trucs zou hebben doorgegeven.

Draghi ontkent. Lelieveldt: 'Als je niet bereid bent iemand op zijn woord te geloven, dan moet je ook niets vragen.' Draghi moet meteen krediet opbouwen bij het grote publiek. Te beginnen vanaf donderdag. Dan maakt hij zijn eerste rentebesluit bekend. Met het personeel -inclusief de Nederlanders- als aandachtige toeschouwers.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa