Hoofd verkiezingswaarnemingsmissie Europarlement: Tunesië op weg naar democratie
Zondag werden tijdens de eerste verkiezingen sinds de Arabische lente in Tunesië een grondwetgevende vergadering verkozen. De verkiezingsopkomst lag zeer hoog en El-Nahda, een islamitische partij, is hoogstwaarschijnlijk de winnaar. Wij interviewden Italiaanse christendemocraat Gabriele Albertini, hoofd van de 15-koppige verkiezingswaarnemingsmissie van het Europees Parlement i.
U heeft de verkiezingen in Tunesië van dichtbij gevolgd. Kunnen we spreken van een democratisch verloop?
Zoals vermeld in de voorlopige evaluatie van de waarnemingsmissie was de organisatie vrijwel perfect. De openheid en opspoorbaarheid zijn gerespecteerd. Slechts in enkele gevallen waren er onvoldoende ambtenaren in de stembureaus, met vertragingen voor de kiezers tot gevolg. Ik heb één kleine opmerking: het inschrijvingssysteem in de stembureaus is voor verbetering vatbaar, zeker met het oog op toekomstige verkiezingen. Maar over het algemeen kunnen we spreken van een zeer bevredigend eindresultaat.
De opkomst was zeer hoog, ondanks een weinig kenmerkende politieke cultuur na 23 jaar van autoritair bewind. Zet dit aan tot optimisme?
Het is een teken van de wil van een volk om de bladzijde om te slaan en een democratische richting in te slaan. We hebben lange wachtrijen gezien aan de stembureaus, een teken van motivatie en goede wil bij de burgers. We hebben ook opgemerkt dat in sommige kantoren de stemming vóór de vastgelegde tijd werd afgerond aangezien alle geregistreerde kiezers al hadden gestemd. Dat is een duidelijk teken van de democratische wil van het Tunesische volk.
De opkomst bedroeg 80% voor de geregistreerde kiezers (55% van de Tunesische bevolking, red.). Voor de niet-geregistreerde kiezers, die ook konden stemmen maar in andere stembureaus, beschik ik niet over cijfers maar over het algemeen kunnen we spreken van een massale opkomst.
Eerste ramingen spreken van een overwinning van de islamitische partij El-Nahda. Wat betekent dit volgens u?
We moeten de stem van het Tunesische volk respecteren, aangezien de internationale normen voor openheid en opvolgbaarheid gerespecteerd zijn in het verkiezingsproces. Het nabuurschapsbeleid van de Europese Unie kan worden vergeleken met de homeopathische geneeskunde. Mensenrechten, vrijheid van godsdienst, van meningsuiting, persvrijheid, enzovoort, kunnen in kleine hoeveelheden worden bijgebracht via economische, politieke en culturele relaties. Als de nieuwe gekozenen ons systeem van waarden niet eerbiedigen, zullen wij trachten hen te helpen ontwikkelen.
Welke rol kunnen de EU en het Europees Parlement in de volgende maanden en jaren spelen om de democratische overgang van Tunesië te ondersteunen?
Het nabuurschapsbeleid van de EU moet helpen om geen demagogisch maar een ??waarlijk democratisch proces te bevorderen. Tunesië heeft hiermee haar wil laten blijken om een democratische weg op te gaan, maar de toekomst kan anders uitdraaien. Als de schatting van de stemuitkomst wordt bevestigd, zou de nieuwe grondwet andere waarden dan de onze kunnen verdedigen, en in dat geval zullen onze relaties wellicht meer gedistantieerd worden.
Welk gevoel heeft u bij deze dag?
Wanneer je kijkt naar de participatie, het enthousiasme en het gedrag van de Tunesische bevolking kunnen we spreken van een goede en belangrijke dag. We moeten zo doorgaan. Dit is slechts het begin, er komt nog een grondwet, verkiezingen, een regering, politieke beslissingen en meer.
REF. : 20111021STO30023
Nadere informatie :
-
-