Europarlementsleden zijn voor een dag vrijwilliger

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 24 oktober 2011.

Op 7 oktober jongstleden hebben de vier Europarlementsleden Anne DELVAUX i (EVP i), Isabelle DURANT i (De Groenen i/EVA), Frédéric DAERDEN i (S&D), en Marc TARABELLA i (S&D) ervaren hoe het is om als vrijwilligers van vier organisaties in de Luikse regio actief te zijn. Een verrijkende ervaring die het mogelijk maakte om een goed inzicht te krijgen in de dagelijkse inzet van diverse lokale verenigingen.

Als onderdeel van het Europees Jaar voor Vrijwilligerswerk 2011 werd er door het Voorlichtingsbureau van het Europees Parlement i in België een speciale dag, "Leef mijn leven als een vrijwilliger", gehouden op 7 oktober in Luik. Gedurende de dag kropen de vier Belgische Europarlementariërs in de huid van vrijwilligers van vier verenigingen die zich inzetten voor de burger.

De afgevaardigden werden via een verloting ingedeeld. De Europarlementsleden kregen een goed inzicht in de situatie ter plekke en waren bovendien in staat om de meerwaarde van menselijk contact, die door een vrijwilligersorganisatie geboden wordt, in het veld waar te nemen.

De hele ochtend hielp Anne DELVAUX (EVP) het Rode Kruis met het verdelen van voedselpakketten. Isabelle DURANT (De Groenen/EVA) bezocht de vereniging interfédérale des sports), waar zij zich letterlijk "in het zweet werkte" en netvolley speelde met senioren die actief willen blijven. Frédéric DAERDEN (S&D) bracht de ochtend door in de vereniging Entraide et Fraternité, waar hij drankjes serveerde aan hulpbehoevenden, om vervolgens een groep met een paar woorden over armoede te amuseren. Marc TARABELLA (S&D) had ondertussen een ontmoeting met gehospitaliseerde kinderen in l'hôpital de l'Espérance , samen met de vereniging Volont'R.

Deze dag heeft het dagelijkse werk van vrijwilligers in de Luikse regio naar voren gebracht. Het was een goede gelegenheid voor de Europarlementariërs om op de hoogte te worden gebracht van de dagelijkse inbreng van geëngageerde burgers, van de humaniteit, dat weerspiegeld werd in hun engagement.

De vier Belgische Europarlementsleden hebben de ochtend afgerond met een maaltijd in een lokaal sociaal restaurant. Dit was een nieuwe gelegenheid voor de vrijwilligers en de Europarlementsleden om meer van elkaar te weten te komen.