Orde op Europese zaken

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op zaterdag 22 oktober 2011.

De SGP wil dat Europese landen die buiten hun financiële boekje gaan een boete krijgen en onder curatele worden gezet. Werkt dat niet, dan moet die landen het stemrecht worden ontnomen en eventueel ‘uit de euro worden gezet’. Als doorpakken niet past in het Europese vocabulaire, dan moet Brussel er maar aan wennen.

Debat Europese top

Elbert Dijkgraaf

22 oktober 2011

Het is heel bijzonder dat we op zaterdag vergaderen. Dit is al heel lang niet voorgekomen. Er is dan ook veel aan de hand. De Euro-flat staat in brand. De eerste verdieping, waar de Grieken wonen, brandt volop. De grote vraag is of sprake is van een uitslaande brand. De verdiepingen net daarboven met Spanjaarden, Portugezen en Italianen smeulen. Rook komt er uit de Franse etage. Er is aan het gebeuren waar de SGP-fractie destijds al bang voor was. Niet voor niets stemden we destijds tegen de Grieken in de euro en zelfs tegen het tot stand komen van de euro zelf. De gewoontes en gebruiken van de flatbewoners zijn zo divers dat we toen al tot de conclusie kwamen dat de kans groot was dat dit mis moest gaan. En helaas hebben we gelijk gekregen.

We zouden nu natuurlijk ons gelijk kunnen gaan koesteren, maar dat is te makkelijk. Of we het nu leuk vinden of niet, we zitten nu eenmaal in die flat en de brand moet geblust worden. Althans, wat de SGP betreft. Er zijn ook partijen die hard roepen dat er geen druppel water naar de benedenburen mag gaan. Of partijen die er zomaar even een verdieping tussen uit willen slopen. Maar de SGP kiest voor oplossingen die effectief zijn en onze burgers zo weinig mogelijk kosten. Dat is moeilijk, dat is inschatten op basis van de kennis van nu, maar dat is wel de uitdaging.

Ondertussen is Europa, zoals vanouds, verdeeld. In goede tijden is dat niet zo heel erg. Maar als er sprake is van een crisis, dan is les één dat een goede coördinatie essentieel is. Maar terwijl de brand verder om zich heen grijpt, discussieert Europa nog welke brandweerkorpsen ingeschakeld moeten worden en of we moeten opschalen. En als er dan eindelijk afspraken zijn, blijken de aanrijtijden gigantisch. Terwijl sprake zou moeten zijn van daadkracht en snelle actie, volgt de ene Eurotop de andere op, zonder dat er echte oplossingen komen.

Ook nu weer lijkt Frankrijk vooral voor het eigen belang te gaan. Om afwaardering te voorkomen wil men de positie van de ECB misbruiken. Deelt de regering het standpunt dat dit niet kan en mag? De ECB is niet opgericht om de branden te blussen die politici veroorzaken. Overigens is het wel een groot probleem als Frankrijk afgewaardeerd zou worden. Wordt de rekening voor ons dan niet nog veel hoger? Of moeten we dan tot de conclusie komen dat het een onmogelijke zaak geworden is?

Duitsland komt met een verzekeringsalternatief. Is de regering het met de SGP-fractie eens dat dit eigenlijk een plan is dat net zo duur is als een ophoging van het EFSF-fonds? Als 20% van het risico van private investeringen in overheidsobligaties door het EFSF wordt gedragen, betekent dat toch dat het totale risico van het EFSF veel groter wordt? Feitelijk is deze variant daarmee toch net zo duur als ophoging van het EFSF naar bijvoorbeeld 2000 miljard euro? Bovendien, hoe wordt voorkomen dat de voorwaarden voor deze verzekering niet te slap en niet te scherp zijn? Hebben de uitvoerders van het EFSF voldoende kennis om dit goed in te kunnen schatten? Het lijkt me een welhaast onmogelijke taak.

Nog verontrustender is het dat de Nederlandse inzet om niet alleen de huidige brand te blussen, maar ook toekomstige branden te voorkomen, onvoldoende serieus genomen worden. Althans, zo lijkt het. De SGP-fractie is alleen bereid landen in problemen te helpen als we daarmee voorkomen dat we opnieuw in de problemen komen. Als de brand in de Euro-flat veroorzaakt wordt door een slecht fundament waardoor gaspijpen zijn gaan lekken, dan moet dat fundament eerst gerepareerd worden. Anders zitten we zo weer in de problemen. En het fundament is slecht. Juist daarom waren we destijds tegen de euro.

Wat nodig is, is dat landen eindelijk de urgentie van de problemen gaan inzien. Ze zullen zelf orde op zaken moeten stellen. Meer bezuinigen, meer hervormen en harder werken aan hun concurrentiepositie. Dat is het signaal dat financiële markten afgeven. Ze hebben onvoldoende vertrouwen in de terugverdiencapaciteit van landen en zijn van mening dat landen er financieel elke keer een potje van maken. En gelijk hebben ze. Kan de regering toezeggen voet bij stuk te houden? Dit geldt wat de SGP-fractie betreft niet alleen voor landen als Griekenland, maar zeker ook voor Italië en Frankrijk. Juist omdat zij de boel niet op orde hebben, heeft de brand kans om zich heen te slaan. Spreekt de regering hen hier ook op aan? Nu is de kans om te zorgen dat landen die zich niet aan de spelregels houden bestraft worden. Ze zouden een boete moeten krijgen als ze zich niet aan de afspraken houden. En als dat door blijft gaan zouden ze, net als gemeenten in Nederland die financieel hun boekje te buiten gaan, onder curatele gesteld moeten worden. Met ontneming van stemrecht en uit de euro gezet worden als uiteindelijke straf als men zich niet aan de afspraken blijft houden. Als Europese landen niet bereid zijn om dit te accepteren als ultieme consequentie, helpt het nu blussen van de brand niet. De SGP fractie is er vooralsnog niet van overtuigd dat verhoging van het EFSF (direct of indirect) nodig is. Als het lange termijn probleem niet afdoende wordt aangepakt, dan heeft verhoging sowieso geen enkele zin.

De SGP-fractie wil zo weinig mogelijk euro’s besteden aan de problemen van andere landen. We hebben zelf problemen genoeg om onze zelf verdiende euro’s aan te besteden. Tegelijkertijd is het in ons eigen belang anderen te helpen als dat echt niet anders kan. Maar dan moet men wel bereid zijn nu en op lange termijn orde op zaken te stellen. De SGP-fractie vraagt van de regering haar rug recht te houden. Het is nu geen tijd voor slappe Euro-compromissen, maar voor stevig doorpakken. Ik besef dat dit niet behoort tot de Europese vocabulaire. Maar daar zal men dan in Brussel maar aan moeten gaan wennen.