Leden Europees Parlement willen waken over de weg van Tunesië naar democratie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 20 oktober 2011, 7:02.

De volksopstand begin dit jaar, en de vlucht van de Tunesische president Ben Ali geeft hoop op een democratische toekomst voor Tunesië. Er werd een interim-regering gevormd maar de situatie is nog niet volledig gestabiliseerd. De eerste stap naar democratie zijn de verkiezingen van een grondwetgevende vergadering aanstaande zondag. Het EP i stuurt een delegatie naar Tunesië om ervoor te zorgen dat deze worden uitgevoerd in overeenstemming met internationale normen.

De Italiaanse christendemocraat Gabriele Albertini, hoofd van de delegatie, spreekt van "historische verkiezingen in Tunesië, het land begon waar de Arabische lente begon."

Een impuls voor democratie

Sinds de val van Ben Ali, zijn er rond de 100 politieke partijen geregistreerd en meer dan 10.000 kandidaten stellen zich verkiesbaar. Bijna de helft van hen zijn onafhankelijke kandidaten of lijsten. De drie belangrijkste politieke krachten zijn de islamitische al-Nahda partij, de Progressieve Democratische Partij (links) en het Democratisch Forum van de Arbeid en vrijheden (centrumlinks).

Er is echter een gebrek aan politieke cultuur na 23 jaar onder een dictatoriaal regime: 45% van de bevolking is jonger dan 30 jaar en heeft nooit iets anders gekend dan Ben Ali. De twee belangrijkste kwesties voor de verkiezingen zijn het gewicht van de islamitische partij en de opkomst, want volgens een opiniepeiling in september was 26% niet van plan om te gaan stemmen.

De invloed van de stemming zou over de grenzen van Tunesië heen kunnen reiken en een model kunnen zijn voor andere landen die ook opstanden hadden (Egypte, Libië) en voor landen waar de bevolking nog steeds strijdt (Syrië, Jemen, Bahrein). Albertini: "Wij hopen dat deze verkiezingen een belangrijk precedent in de regio zullen vormen."

Tijdslijn verkiezingen in Tunesië

  • Verkiezing van de 218 leden van de Nationale Grondwetgevende Vergadering op 23 oktober
  • Een jaar om een nieuwe grondwet op te stellen
  • Referendum over de nieuwe grondwet
  • Parlementaire (en misschien ook presidentiële) verkiezingen kunnen in 2012 worden gehouden.

Een kwetsbare economie die nood heeft aan politieke stabiliteit

Tunesië heeft sinds de revolutie met een economische teruggang te maken gehad (de groei daalde van 3,7% van 1,3%), er is een werkloosheidscijfer van 14%, en de omzet van de belangrijke toerismesector nam af met 45%.

De verkiezingen bieden de mogelijkheid om het land te stabiliseren, buitenlandse investeerders en toeristen gerust te stellen en een nieuwe impuls te geven voor de economie.

Ondersteunen van democratische verkiezingen

De EU en het EP willen Tunesië helpen om democratische verkiezingen te houden door deze te observeren om te zorgen dat Tunesië de internationale beloftes die het heeft gemaakt, respecteert. De verkiezingswaarnemingsmissie maakt deel uit van een algemeen EU-missie onder leiding van het Duitse parlementslid Michael Gahler (Europese Volkspartij i).

De EP-leden i zullen op donderdag en vrijdag in Tunis met de kandidaten, de burgermaatschappij de onafhankelijke kiescommissie en deskundigen spreken over de politieke, juridische en verkiezingssituatie in het land. Zij zullen dan verder reizen naar verschillende steden (zie kaartje) waar zij de verkiezing op zondag zullen observeren. Op dinsdag 25 oktober zullen zij tijdens een persconferentie in Tunis (om 12 uur onze tijd) hun eerste bevindingen openbaar maken.

REF. : 20111014STO29280

Nadere informatie :