SGP komt op voor Kopten

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op woensdag 12 oktober 2011.

Het recente geweld tegen Egyptische Kopten is schokkend. Na de val van Mubarak vervult het leger een dubieuze rol, in het bijzonder naar de Egyptische christenen. De SGP wil dat deze Kopten geholpen worden.

Algemeen overleg Kopten

12 oktober 2011

Van der Staaij, SGP

Trendmatig

Recente geweld tegen Egyptische Kopten is schokkend en zeer verdrietig. Bittere zinloosheid. Een dictator is verjaagd (Mubarak). Mensen hopen op toekomst en vrijheid. Maar voor bepaalde groepen, met name christenen in dit geval, breekt een situatie van geweld en uitzichtloosheid aan. Het Egyptische leger en de autoriteiten vervullen hier op z’n minst een heel dubieuze rol naar de eigen bevolking. In plaats van de handen in elkaar slaan, wordt de hand aan elkaar geslagen. Hoe diep is het kwaad en de zonde geworteld in het menselijk bestaan.

Helaas zijn de recente gebeurtenissen geen betreurenswaardig incident. Het is trendmatig. Niet alleen in Egypte, maar in tal van Arabische landen en breder in het Midden Oosten. De ruimte voor christenen verdampt. De vrijheidsrevoluties leiden eerder tot meer dan tot minder geweld jegens hen, maar ook jegens Joodse minderheden. Zie Irak, Gaza, Palestijnse gebieden, nu Egypte, etc. Radicale islamitische opvattingen vormen hierbij een duidelijke katalysator. Wat dat betreft houden wij ons hart vast als het gaat om de situatie in Syrië. Wat zal een eventuele omwenteling daar teweegbrengen?

Opschalen

Ik weet dat de minister zich deze gebeurtenissen zeer aantrekt en zijn verantwoordelijkheden benut. Maar ik moet wel constateren, dat het vooralsnog onvoldoende uitwerkt. Moeten we mogelijke druk niet opschalen, zowel vanuit Nederland als vanuit de EU?

Er liggen immers handvaten. We kúnnen Nederlandse of Europese financiële steun aan Egypte afknijpen. We kúnnen de Egyptische ambassadeur tot ongewenst persoon in ons land verklaren. We kúnnen onze ambassadeur uit Egypte roepen. We kúnnen het EU associatieverdrag met Egypte uitbuiten.

Er zijn dus voldoende acties denkbaar. Alle acties zijn voor mij ook bespreekbaar. Voor de SGP geldt hierbij slechts één criterium: met welke acties worden de getroffen minderheden geholpen? Dat moet bepalend zijn en die vraag zal bij uitstek door de minister en zijn departement moeten worden beantwoord.

Verkiezingen

Er moeten op korte termijn verkiezingen komen in Egypte. Wat verwacht de minister? Er is in Egypte heel veel verdeeldheid. Dit geldt niet of in ieder geval veel minder voor de fundamentalistische moslimbroederschap. Wat voor scenario gaan we tegemoet en hoe gaan de EU en Nederland daarop reageren? Worden de verschillende scenario’s tegen het licht gehouden, zodat we door niets overvallen worden?