SGP blij met antwoorden Postbus-51-spotjes

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op woensdag 21 september 2011.

De SGP is blij dat de overheid besloten heeft de campagne voor seksuele veiligheid alleen nog ’s avonds uit te zenden en op termijn helemaal zal stoppen met zgn. “leefstijlspotjes”. Het kabinet toont hiermee gevoelig te zijn voor mogelijke negatieve effecten van deze campagne op jonge kinderen. Positief is ook dat voortaan de Kijkwijzercriteria van het NICAM betrokken worden bij de spotjes van de rijksoverheid.

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Dijkgraaf (SGP) over de voorlichtingscampagne met betrekking tot seksuele veiligheid.

1.

Bent u bekend met de voorlichtingscampagne van Postbus 51 over seksuele veiligheid?

Antwoord 1

Ja.

2

Wordt ook bij het uitzenden van overheidscampagnes beoordeeld of aan de normen van de Kijkwijzer is voldaan? Voldoet deze campagne aan de normen voor kinderen tot twaalf jaar, zodat deze campagne de hele dag uitgezonden mag worden?

3

Onderkent u dat dergelijke campagnes bij jongere kinderen juist tot negatieve effecten kunnen leiden? Hoe wordt in de toekomst voorkomen dat overheidscampagnes tot contraproductieve effecten leiden, in ieder geval bij jongere kinderen?

Antwoord 2 en 3

De nieuwe spotjes over veilig vrijen werden aanvankelijk, in beperkte mate, ook overdag uitgezonden. Onlangs hebben we opdracht gegeven deze spotjes alleen nog na 20:00 uur uit te zenden. Reden hiervoor is dat de boodschap en de beelden van de campagne niet zijn gericht op kinderen jonger dan 12 jaar, danwel op deze leeftijdsgroep zijn afgestemd. Sinds 8 september jl. worden de spotjes alleen nog na 20:00 uur uitgezonden. We verwachten niet dat deze campagne bij jongeren juist tot contraproductieve effecten zal leiden. De Kijkwijzer[1] kan daar echter meer duiding aan geven. Wat uw vraag over de Kijkwijzer betreft: overheidscampagnes zijn tot op heden niet met de Kijkwijzer geclassificeerd. Het uitgangspunt is dat dat wel gebeurt zoals dat ook het geval is bij de andere audiovisuele media. Op die manier kan worden vastgesteld of een campagnespot eventueel niet voor 20.00 uur of voor 22.00 uur mag worden uitgezonden. De Rijksvoorlichtingsdienst zal vanuit de verantwoordelijkheid voor de infrastructuur van de Postbus 51-spotjes contact opnemen met het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) om de toepassing van Kijkwijzer op Postbus 51-spotjes te bewerkstelligen.

Dit is overigens het laatste jaar waarin we massamediale campagnes op het gebied van leefstijl - zoals deze - zullen voeren. Zoals wij in de landelijke gezondheidsnota ‘Gezondheid dichtbij’ hebben geschreven past een generieke, populatiebrede aanpak met massamediale campagnes niet in ons beleid dat gericht is op de eigen verantwoordelijkheid voor een gezond leven. We zullen dergelijke campagnes vanaf 2012 dan ook niet meer financieren. Vanuit de gedachte ‘gezondheid dichtbij’ wordt de menselijke maat juist gevonden in informatievoorziening in de eigen leefwereld van burgers via bijvoorbeeld school, werk, buurt en zorg.