Amerikaanse minister van Justitie wil deal met EU over gegevensbescherming

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 21 september 2011, 12:54.

Hoe kan de juiste balans tussen terrorismebestrijding en gegevensbescherming worden gevonden? De EU en de VS hebben verschillende benaderingen, zoals de spanningen in de onderhandelingen voor trans-Atlantische overeenkomsten hebben laten zien. De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, kwam naar het Europees Parlement om de onderhandelingen een nieuwe impuls te geven. "Wij delen uw bezorgdheid over de bescherming van privacy," liet hij weten.

Holder kon op veel applaus rekenen na zijn toespraak wat een duidelijke oproep was om een ??akkoord te sluiten over gegevensbescherming. "Een uitgestoken hand" noemde de voorzitter van de parlementaire commissie Burgerlijke vrijheden, Fernando López Aguilar, de toespraak en hij bedankte Holder voor "dit teken van goede wil".

Gegevensbescherming is de laatste tijd een lastige kwestie in de betrekkingen tussen de EU en de VS zoals onlangs de onderhandelingen voor een overeenkomst voor de uitwisseling van bankgegevens (Swift, zie onderstaande link) nog liet zien. Momenteel word er over een algemene overeenkomst over gegevensbescherming en over een overeenkomst over de uitwisseling van gegevens van vliegtuigpassagiers onderhandeld. Het Parlement heeft vetorecht voor beide akkoorden.

"Geen van beide partijen zal alles krijgen wat zij wil," waarschuwde Holder, "maar uiteindelijk gaat het allemaal om het beschermen van onze burgers," voegde Holder - die op een snelle afronding van de onderhandelingen hoopt - eraan toe.

Lichtpuntjes om uit de impasse te raken

Volgens Holder zijn de belangrijkste problemen vrij technisch van aard en hebben betrekking op de verschillen in de juridische systemen van de betrokken landen: "We kunnen niet blijven steken in technische uitleg, we moeten kijken naar ons gemeenschappelijk doel: de bescherming van de burgers".

De Amerikaanse regering heeft haar aanpak de laatste tijd meer richting de bescherming van grondrechten georiënteerd, wat weerspiegeld wordt met de beslissing van de Amerikaanse President Obama i om Guantanamo Bay te sluiten. Holder gaf toe dat de Amerikaanse regering"in het verleden fouten heeft gemaakt".

EP-leden niet overtuigd

De Amerikanen zijn klaar voor een pragmatische aanpak: "We moeten kijken naar dat wat er gebeurd is en niet naar wat er hypothetisch zou kunnen gebeuren," zei Holder. Het Roemeense liberale parlementslid Renate Weber reageerde met: "Wij delen deze zienswijze niet. Gegevensbescherming gaat inderdaad over het vermijden van hypothetische problemen"

"We willen rechtszekerheid voor onze burgers die reizen over de Atlantische Oceaan," liet de Duitse christendemocraat Manfred Weber weten. Holder zei dat hij "niet op de hoogte is dat er ooit een geval van inbreuk op gegevensbescherming is geweest onder de overeenkomsten tussen de EU en de VS". De Spaanse sociaaldemocrate Carmen Romero was sceptisch: "Mijn indruk is dat in de VS privacy een soort van voorwaardelijk recht is".

Holder had later op de dag een ontmoeting met Viviane Reding i, ondervoorzitter van de Europese Commissie i en verantwoordelijk voor Justitie, grondrechten en burgerschap en met de Commissaris voor Binnenlandse Zaken i, Cecilia Malmström i.