Buitenlands beleid: voor Nederlanders en Nederlandse belangen

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op dinsdag 20 september 2011.

Meer dan in het verleden staat het Nederlands belang centraal in het buitenlandbeleid. Nederland zet daarbij sterker in op de pijlers Veiligheid, Welvaart en Vrijheid. Internationale veiligheid en stabiliteit, energie- en grondstoffenzekerheid, internationale rechtsorde en mensenrechten, heroriëntatie van ontwikkelingssamenwerking en handels- en economische belangen van Nederland en Nederlandse bedrijven vormen de komende jaren de kern van het buitenlandbeleid. De diplomatie wordt moderner en flexibeler. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Europa

Zoals gebruikelijk heeft de regering samen met de begrotingsstukken de ‘Staat van de Europese Unie’ aan de Staten Generaal aangeboden. Hierin blikt de regering vooruit op de Europese agenda voor het komende jaar. Nederland blijft een constructief-kritische Europese partner. Europa is immers van groot belang om de drie pijlers van het buitenlandbeleid van het kabinet (veiligheid, welvaart en vrijheid) te schragen. De regering legt de nadruk op:

  • 1. 
    Een Europa dat zich aan de eigen strikte regels houdt.
  • 2. 
    Een Europa als gemeenschappelijke ruimte voor veiligheid en recht
  • 3. 
    Europa en de interne markt als motorblok voor welvaart en groei.
  • 4. 
    Een Europa dat budgettair de tering naar de nering zet.
  • 5. 
    Een Europa dat in de wereld meer gewicht in de schaal legt.
  • 6. 
    Een Europa waarin Nederland actief meewerkt aan de totstandkoming van een totaalpakket om de financieel-economische stabiliteit in Europa te waarborgen.