Europarlementariërs: duidelijke politieke wil van lidstaten nodig voor corruptiebestrijding
Elk jaar gaat naar schatting 120 miljard euro, of één procent van het BBP van de EU verloren door de corruptie in de EU. 80% van de EU-burgers noemt corruptie als een groot probleem in hun lidstaat. Dit alles ondanks alle wetgeving die er al is. Waarom? De wetgeving wordt niet goed uitgevoerd. En velen geven de schuld aan het ontbreken van politieke wil in de lidstaten.
De Europese Commissie presenteerde op 31 augustus haar pakket over de bestrijding van corruptie in de EU. Het wettelijk kader op het gebied van corruptiebestrijding wat de afgelopen tien jaar op EU-niveau is ontwikkeld, is heel verfijnd maar de uitvoering en handhaving is zeer uiteenlopend in de EU-lidstaten en over het algemeen onbevredigend. "Dit weerspiegelt het gebrek aan politieke inzet van de kant van de leiders en besluitvormers om de corruptie in alle vormen te bestrijden," stelt de Mededeling.
EU Corruptiebestrijdingsverslag
De Commissie heeft besloten tot de oprichting van een nieuw evaluatiemechanisme om corruptiebestrijding in de EU te evalueren. Dit corruptiebestrijdingsverslag is bedoeld om de inspanningen van de EU-lidstaten op het gebied van corruptiebestrijding te controleren en beoordelen en om het politieke engagement aan te moedigen
Het moet de lidstaten helpen met een betere handhaving van de wetgeving en het moet storingen en kwetsbaarheden in de lidstaten blootleggen. "Wat we het meest nodig hebben, is niet nieuwe wetgeving of instellingen maar sterker handhaving van wat er al bestaat, " zei een representant van de Europese Commissie hierover.
Het verslag zal om de twee jaar door de Commissie worden gepubliceerd, de eerste komt uit in 2013.
Leden willen meer politieke inzet en snellere acties
In het debat in de parlementaire commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken lieten de leden weten ingenomen te zijn met de inspanningen om corruptie te bestrijden. Zij zouden echter liever een eerdere publicatie van het eerste verslag - of ten minste tussentijdse rapportages gericht op de grootste problemen - willen zien.
De leden riepen ook op tot het tonen van een duidelijke politieke wil van de lidstaten of de Raad om corruptie te bestrijden. Zij staken ook de hand in eigen boezem door te zeggen dat de strijd tegen corruptie moet beginnen "op onze eigen werkplek", met gekozen vertegenwoordigers.
De leden vroegen ook voor een betere bescherming van klokkenluiders en sneller onderzoeken in het geval van het vermoeden van corruptie.
Wordt vervolgd ...
De discussie zal weer aangezwengeld worden in de plenaire vergadering. Er zijn drie vragen aan de Commissie en drie vragen aan de Raad ingediend door de Europese Volkspartij, De Groenen/Vrije Europese Alliantie en de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links . Deze vragen zullen worden beantwoord op woensdag 14 september. De belangrijkste vraag? Hoe kan het nodige politieke engagement voor corruptiebestrijding door elke lidstaat worden gegarandeerd?
REF. : 20110826STO25371