Finland zal ook genoegen nemen met ander onderpand van Griekenland

vrijdag 26 augustus 2011

DEN HAAG (PDC i) - Finland blijft ondanks Europese druk bij de eis dat Griekenland een onderpand moet geven voor de Finse bijdrage aan het steunplan van de eurolanden i voor de Grieken. Dat heeft een woordvoerder van het Finse ministerie van Financiën vrijdag gezegd. ,,Dat is niet onderhandelbaar.'' Alleen over de vorm van dat onderpand kan onderhandeld worden, zei hij.

De aanvankelijke afspraak dat de Grieken een borgsom van 600 miljoen euro op een Finse rekening zouden storten, lijkt wel van tafel. Over wat voor soort onderpand er dan nu onderhandeld wordt, is niet bekend. Zonder onderpand dreigt Finland niet akkoord te gaan met het steunplan.

Het mogelijke afzien van de borgsom zorgde voor verwarring. Zo meldden sommige media dat de Finnen helemaal af zouden zien van enig onderpand.

Het Griekse onderpand leidde in andere Europese landen tot ophef, en met name in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Politici uit Nederland en Oostenrijk opperden dat als Finland een onderpand zou krijgen, ook zij een onderpand wilden hebben.

Volgens minister Jan-Kees de Jager i zou ieder onderpand voor het steunpakket aan welk land dan ook eerst moeten worden goedgekeurd door alle landen uit de eurozone. Hij gaf aan dat Nederland daar in principe geen toestemming voor wil geven.

Bronnen: EU Observer, Volkskrant.nl, ANP, 26 augustus 2011