Oppositie: Kamer beter informeren over hulppakket Griekenland

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 17 augustus 2011.

17 augustus, debat - Hoeveel geld gaat er nu precies naar Griekenland? En hoeveel betalen de belastingbetaler en de banken? De oppositie wil dat het kabinet de Kamer tijdig en volledig informeert over het hulppakket voor Griekenland. "Ik heb niets willen toedekken", antwoordt minister-president Rutte. Hij spreekt van een "onhandige voorstelling van zaken".

"De Kamer moet erop kunnen vertrouwen dat de regering het hele verhaal vertelt", zegt Cohen (PvdA). Evenals Pechtold (D66) stelt hij vast dat premier Rutte een onvolledig beeld heeft geschetst nu blijkt dat publieke en private sector niet evenveel bijdragen. De rekensom van de premier was niet onhandig, maar onjuist, voegt Roemer (SP) eraan toe. Dat is Rutte niet met hem eens: "De rekensom klopte, maar ik had een andere som moeten laten zien".

Vertrouwen

Als Rutte het vertrouwen wil herstellen, moet hij de Kamer voortaan tijdig en eerlijk informeren, benadrukken Cohen, Van Gent (GroenLinks) en Pechtold. Het kabinet vraagt de oppositie immers om in te stemmen met een "heftig" plan, aldus Van Gent. Neppérus (VVD) en Blanksma (CDA) vinden dat het na de excuses van Rutte hoog tijd wordt om het vooral over de inhoud te hebben. Wat die inhoud betreft, houdt PVV'er Van Dijck het kort: "Geen cent naar Griekenland".

Brussel

Meer economische macht naar Brussel, zoals Merkel en Sarkozy willen? Daaraan valt niet te ontkomen, betoogt Pechtold. Cohen valt hem bij: meer controle en sancties op Europees niveau zijn hard nodig. Roemer is minder enthousiast en wil net als Thieme (PvdD) deze kwestie onderwerp maken van een referendum. Ook Slob (ChristenUnie), Van der Staaij (SGP) en Van Dijck zien niets in een "euroregering" die ingrijpt in nationale begrotingen.

De Kamer stemt op 17 augustus over de moties die bij dit debat zijn ingediend.