'Kan noten bevatten'... Een Facebookverhaal over voedseletiketten en andere dieren
Ontbeend vlees 'met been', noten die 'noten kunnen bevatten', looksaus zonder look... In de Plenaire Vergadering van juli stemde het Parlement om voedseletikettering duidelijker en makelijker leesbaar te maken voor de consument. We vroegen onze fans op Facebook i om de meest bizarre etiketopschriften met ons te delen. Hier is wat ze ons toestuurden.
Bizarre opschriften...
"Ik kocht eens looksaus en probeerde die thuis uit, maar er zat geen looksmaak in" vertelde Mariusz ons: Hij keek de ingrediënten na op het etiket en "stelde vast dat het net dezelfde ingrediënten bevatte als mayonaise, enkel met meer chemische producten uit groep E. Er zat zelfs geen klein beetje lookextract in! Volledig artificieel! Natuurlijk voelde ik mij bedrogen."
Sharon kocht een paar jaar geleden kip. Op het etiket stond enkel dat het een hervormde kip was. Ze heeft geen idee welke behandeling het beest heeft ondergaan.
Sommigen deelden enkel foto's met hun favoriete etiketten. Eduarda's kocht een ontbeend stuk steak met een been in.
Mark kocht een potje Yoghurt met als gedrukte datum op de zijkant van het potje: 21 DEC 34. Welllicht kan hij het bewaren voor zijn kleinkinderen of is er een erg goed conserveringsmiddel uitgevonden.
...en moeilijke vragen
Maruska klaagt over het feit dat sommige etiketten duiden op 100% van een bepaald product, maar als je dan op de keerzijde kijkt, merk je dat er toch meer ingrediënten inzitten.
Sommigen gingen akkoord met Geraldine dat de meest belangrijke informatie de herkomst van het land is. Alle inwoners hebben het recht om te weten waar hun voedsel vandaan komt en welke boeren we steunen wanneer we een product aankopen.
GGO's i zijn natuurlijk zijn een zorg en Wojtek vroeg "Hebben de consumenten de kans om te weten te komen of het voedsel dat ze eten genetisch gemanipuleerde middelen bevat?" In Europa is het antwoord: Ja... Bekijk de link hieronder.
In de Plenaire Vergadering van juli zijn er bijkomende regels aangenomen in verband met de etikettering. Dit betekent meer gedetailleerde en duidelijk leesbare informatie over de ingrediënten zoals vet, zout, allergenen en duidelijke indicaties van substituten zoals 'plantaardigekaas'. Lees hierover meer door op onderstaande link te klikken.
Dus als iedereen akkoord gaat met Mak dat de tekst op de voedseletiketten op een duidelijke, leesbare manier geschreven moet zijn en dat over alle ingrediënten vermeld moet worden of ze al dan niet natuurlijk zijn, dan is het nu de beurt aan de consument...Lees de etiketten!